MGK yarın ilk kez toplanacak: Gündemdeki konular belli oldu

28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeni üyeleriyle birlikte ilk kez yarın toplanacak. MGK'da gündemindeki konular belli oldu. 

GÜNDEM 07.06.2023, 11:20 Şeyda Gül
MGK yarın ilk kez toplanacak: Gündemdeki konular belli oldu

Yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı aynı zamanda yeni kabinenin ilk MGK toplantısı olacak.

MGK toplantısına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Musa Avsever'in yanı sıra kuvvet komutanları katılacak.

İbrahim Kalın da katılacak

Daha önce Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı sıfatıyla katılan Hakan Fidan Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan Yaşar Güler Milli Savunma Bakanı, İbrahim Kalın ise MİT Başkanı olarak toplantıda yer alacak.

MGK gündemi

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen terörle mücadele operasyonlarında gündeme geleceği düşünülen toplantıda stratejik, bölgesel ve ulusal güvenlik konularının ele alınması bekleniyor.

Terörle mücadele

Sınır güvenliği kapsamında yürütülen faaliyetlerin ele alınacağı toplantıda PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı gerçekleştirilen operasyonların görüşülmesi ve değerlendirilmesi planlanıyor.

Tahıl Koridoru Anlaşması

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili gelişmelerinde görüşülmesi beklenen toplantıda, Türkiye'nin barış için yürüttüğü çalışmalar, arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerinin yanı sıra insani yardım ve kalıcı ateşkes konularının da görüşülmesi öngörülüyor.

Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler

Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin de değerlendirileceği toplantıda, Türkiye ve KKTC'nin, Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasına yönelik çalışmaların görüşülmesi bekleniyor.

NATO üyeliği başvurusu 

Son dönemde İsveç'ten Türkiye'ye yönelik provokatif eylemlerin ardından İsveç'in NATO üyeliği başvurusu kapsamında gelinen son durumun da toplantıda ele alınması öngörülüyor.

Yorumlar (0)