MGK'dan Ermenistan'a ve Mısır'a sert uyarı çıktı

Millî Güvenlik Kurulu toplantısının ardından MGK Bildirisi yayımlandı. Bildiride Azerbaycan konusunda Ermenistan, Libya konusunda isim verilmeden Mısır'a çok sert uyarı yapıldı.

GÜNDEM 22.07.2020, 19:32
MGK'dan Ermenistan'a ve Mısır'a sert uyarı çıktı

Millî Güvenlik Kurulu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıda alınan kararlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Ermenistan'a uyarı

Toplantıdan sonra açıklanan MGK (Millî Güvenlik Kurulu) Bildirisi'nde, Ermenistan'ın mütecaviz tutumunu sonlandırması ve işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarını terk etmesi gerektiği, Türk milletinin, kardeş Azerbaycan'ın haklı davasında alacağı her türlü karara sahip çıkacağı vurgulandı.

Terör örgütleri

Millî birlik, beraberlik ve bekayı tehdit eden terör örgütleri PKK/KCK-PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere, tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında başarıyla sürdürülen operasyonlar hakkında Millî Güvenlik Kurulu'na bilgi sunulduğunun belirtildiği MGK Bildirisi'nde, Türkiye'de ve bölgede teröre karşı sürdürülen mücadelenin kararlılıkla devam edeceğinin altı çizildi.

Irak'a ve Libya'ya "toprak bütünlüğüne saygılıyız" mesajı

MGK Bildirisi'nde ayrıca Türkiye'nin, sınır ötesindeki terör unsurlarına karşı mücadelesini, uluslararası hukuktan ve ikili antlaşmalardan doğan hakları kapsamında devam ettireceğine ve komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygılı olduğuna vurgu yapılarak, Türkiye'nin güvenliği konusunda gösterdiği hassasiyete saygı duyup destek vermek yerine, terör örgütlerinin veya meşruiyetini yitirmiş rejimlerin yanında yer alanların da, bu davranışlarıyla kendi geleceklerini ipotek altına soktukları uyarısı yapıldı.

Sisi'ye "Libya" uyarısı

Libya'da barış, istikrar ve huzurun tesisi yönünde gayret sarf eden meşru Libya hükümetine (Ulusal Mutabakat Hükümeti) sağlanan desteğe mukabil Libya'daki kargaşadan istifade ederek darbecilerle birlikte mevzi kazanmayı hayal eden üçüncü tarafların akim kalmaya mahkum girişimlerinin de toplantıda ele alındığının belirtildiği MGK Bildirisi'nde, Türkiye'nin her türlü zorbalığa karşı Libya halkının yanında yer almaya devam edeceği ve gerekli adımları atma hususunda tereddüt etmeyeceği vurgulandı.

"Azerbaycan'ın kararı Türkiye'nin kararıdır"

Kıbrıs'taki Türk toplumunun mevcudiyeti ile haklarını görmezden gelen ülkelere ve aktörlere de uyarının yapıldığı MGK Bildirisi'nde, Ada'da barış ve istikrar ortamına zarar verebilecek girişimlere hiçbir suretle müsaade edilmeyeceği hatırlatılarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerin korunması konusundaki kati kararlılık tekrarlandı.

Ermenistan'a kınama

Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisi'nde ayrıca Azerbaycan topraklarındaki gayrimeşru işgalini yıllardır sürdüren Ermenistan'ın barışı bozan ve uluslararası hukuku hiçe sayan saldırganlığı da şiddetle kınandı.

Ermenistan'ın mütecaviz tutumunu sonlandırması ve işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarını terk etmesi gerektiği kaydedilen bildiride, Türk milletinin, kardeş Azerbaycan'ın haklı davasında alacağı her türlü karara sahip çıkacağı da ifade edildi.

Yeni dünya düzeni

Dünyadaki siyasi ve ekonomik güç düzeninin yeniden yapılanma sürecine girdiğinin altı çizilen Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisi'nde, Türkiye kamuoyuna da şöyle seslenildi:

"Millî Güvenlik Kurulu'nda Türkiye'nin her alanda güçlü bir hazırlık yapmak için gereken mekanizmaları oluşturmasının önemi üzerinde duruldu."

Yorumlar (0)