MGK'da 'İrina' öne çıktı: Gerekli adımlar atılacak

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının arından yapılan açıklamada, Türk gemisinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde müdahale edilmesi dikkat çekilerek, mezkur uygulamaya karşı gerekli her alanda adımların atılacağı duyuruldu.

GÜNDEM 25.11.2020, 20:25 25.11.2020, 21:36
MGK'da 'İrina' öne çıktı: Gerekli adımlar atılacak

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının arından yapılan açıklamada, Türk gemisinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde müdahale edilmesi dikkat çekilerek, mezkur uygulamaya karşı gerekli her alanda adımların atılacağı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve 4,5 saat süren toplantının ardından yapılan 8 maddelik yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, millî birlik ve beraberliğimiz ile ülkemizin bekasına yönelik her türlü tehdit ve tehlikelere karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen faaliyetler ve sürdürülen mücadele hakkında kurula bilgi sunulmuştur.

Suriye'deki terör örgütlerinin uluslararası ortamdaki değişimlerden yararlanma çabaları ele alınmış; güney sınırımızda bir terör koridoruna kesinlikle izin verilmeyeceği bir kez daha teyit edilmiştir.

Kardeş Azerbaycan'ın 25 yılı aşkın bir süredir işgal altında bulunan vatan topraklarını geri almasından duyulan memnuniyet ifade edilmiş, yaşanan gelişmeler sonucunda ortaya çıkan jeopolitik durum tüm boyutlarıyla ele alınmıştır.

Bu kapsamda; imzalanan ateşkes antlaşmasının uygulamaya konulması ile Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasının ve Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrar ortamının tesisine ülkemizin yapacağı katkıların önemi belirtilmiştir.

Kıbrıs'taki Türk mevcudiyetini yok sayarak Ada'da iki toplum ve iki devletin varlığını kabul etmemekte ısrar edilmesinin ve tarafların çözümsüzlüğün temelini teşkil eden bu dayatmalarının hiçbir zaman kabul edilmeyeceği ve Kıbrıs Türk halkının meşru haklarının savunulmasına sürdürüleceğinin altı çizilmiştir.

Doğu Akdeniz'deki meselelerin uluslararası hukuk çerçevesinde ve hakkaniyete dayalı olarak çözülmesine yönelik irademizden taviz verilmeyeceğine işaret edilerek yaşanan gerilimlerin nedeninin diyalogdan ve iş birliğinden kaçan taraflar olduğu dile getirilmiştir.

Libya'da istikrarın sağlanması maksadıyla yürütülen faaliyetler ele alınmış, bu minvalde sarf edilen gayretlerin devam ettirilerek Libya halkının ve meşru temsilcilerinin yanında yer alınmaya devam edileceği belirtilmiştir.



Maksadı ve meşruiyeti tartışmalı olan ve zaman içerisinde meşru Libya hükümetine yönelik aleni bir ambargoya dönüşen ‘İrini Operasyonu' kapsamında yapılan tek taraflı, uluslararası hukuka ve müttefiklik ilişkilerine tamamen aykırı son müdahale şiddetle kınanmış mezkur uygulamaya karşı her alanda gerekli adımların atılacağı belirtilmiştir.

Uluslararası toplum, Avrupa'daki bazı kesimlerin İslam dinini ve Müslümanları hedef alan İslam karşıtı ve ırkçı faaliyetlerine karşı özgürlükten ve demokrasiden yana tavır alarak harekete geçmeye davet edilmiştir.

Etkisini giderek artıran koronavirüs salgınını engellemek için geliştirilen aşıların ve diğer tedavi yöntemlerinin siyasi ve ticari hırslara kurban edilmeyerek tüm insanlığın hizmetine adil ve erişilebilir şekilde sunulması gerektiğinin altı önemle çizilmiştir.”


 

Yorumlar (0)