MGK bugün toplanıyor

MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Ele alınması beklenen konular arasında Suriye’nin kuzeyinde düzenlenecek yeni operasyon ile Kuzey Irak’taki Pençe-Kilit Operasyonu yer alacak. 

GÜNDEM 26.05.2022, 09:45 26.05.2022, 20:39
MGK bugün toplanıyor

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. İsveç ve Finlandiya’nın NATO adımı, Suriye’de düzenlenecek yeni operasyon, Rusya-Ukrayna savaşı ve Kuzey Irak’taki Pençe-Kilit Operasyonu’nun gündemde olması bekleniyor. 

Suriye’de yeni bir operasyon başlatılacak

Milli Güvenlik Kurulu’nun bugünkü en önemli gündem maddelerinden biri, Suriye’nin kuzeyinde başlatılması planlanan yeni bir operasyon. Geçtiğimiz günlerde bu konuda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri şu yönde olmuştu: “Güney sınırlarımızın 30 kilometre derinliğine kadar güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmalarda eksik kalan kısımlarla ilgili yakında yeni adımlar atacağız. Güvenli bölgelerimize ve ülkemize sık sık gerçekleştirilen saldırılar, kurulan tuzaklar ve tacizler harekat önceliğimizin başlıca sebeplerinden olacaktır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet birimlerimiz ve istihbarat güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz operasyonlarımızı başlatacağız. Bu konuyu, ilerleyen günlerde düzenleyeceğimiz MGK toplantısında görüşeceğiz.”



Operasyonlar hakkında ayrıntılı rapor sunulacak

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sınır ötesinde düzenlenen ve Kuzey Irak’ta yoğunlaşan operasyonlardan Pençe-Kilit Operasyonu hakkında ayrıntılı rapor sunulacak. Sınır güvenliği kapsamındaki faaliyetlerin ele alınacağı toplantının en önemli başlıklarından biri DEAŞ, FETÖ, PKK/PYD/KCK/YPG terör örgütleri olacak. 

Finlandiya ve İsveç’in NATO adımları görüşülecek

NATO’ya dahil olmak için başvuruda bulunan Finlandiya ve İsveç’in de görüşüleceği toplantıda Türkiye’nin benimsediği tavır, NATO ve aday iki ülkenin öne sürdüğü kriterler, dün Külliye’de gerçekleştirilen müzakereler değerlendirilecek.



Yunanistan’ın silahlanma faaliyetleri ele alınacak

Yunanistan’ın Ege Denizi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta benimsediği politika, buralarda kendisine alan ve nüfuz oluşturma faaliyetleri ile silahlanma faaliyetleri ele alınacak. Ayrıca bölgedeki gelişmeler de değerlendirilecek. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’de haklarının korunması kapsamında çalışmalar yapılacak.

Rusya-Ukrayna müzakereleri için değerlendirme yapılacak

Türkiye, her fırsatta dile getirdiği “Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk faaliyeti gerçekleştirme” amacını bu görüşmede de ele alacak. Müzakereler ve yeniden bir araya gelmek konusunda atılabilecek somut adımlar belirlenecek. Bölgede kalıcı ateşkes ve Ukrayna’ya gönderilecek insani yardımlar da toplantının bir diğer konusu olacak.


 

Yorumlar (0)