Mevlüt Çavuşoğlu: “Bu bildiri, muhtıra niteliğindedir” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 103 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan “Montrö Bildirisi” isimli yazının bir “muhtıra niteliğinde” olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu. 

GÜNDEM 05.04.2021, 10:54 05.04.2021, 11:19
Mevlüt Çavuşoğlu: “Bu bildiri, muhtıra niteliğindedir” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telefonla arayarak katıldığı bir televizyon programında 103 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan “Montrö Bildirisi” hakkında açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

“Türkiye’ye yapılan bir baskı yok”

“Kanal İstanbul” ile ilgili ülkemize yapılan bir baskı olmadığını belirten Çavuşoğlu, bu tarz bir baskının da Türkiye tarafından asla kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Bakan, Kanal İstanbul ile Montrö’nün birbirlerini etkilemediğini söyleyerek ikisi arasında bağlantı kuranların bu konuda yetkililere sorular yönelttiğini aktardı. Hem ülke içinden hem de ülke dışından pek çok Türk vatandaşından bu konuda sorular geldiğini fakat bu konuda herkesin rahat olmasını çünkü ikisinin birbirine etkisi olmadığını ifade etti. 



Montrö’nün yalnızca Boğazlar konusunu değil aynı zamanda Karadeniz’deki hakimiyeti, hangi ülkelerin bu denizde gemi bulundurabileceği ve bunların özellikleri konusunda belirleyici olduğunu da söyleyen Bakan, yayınlanan bildiride Kanal İstanbul ve Montrö arasında kurulan bağlantının irdelenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Bilgi sahibi olmadan açıklama yapıyorlar”

Emekli amiraller dışında bazı emekli büyükelçilerin de bu konu hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadan açıklama yaptıklarını aktaran Bakan, o açıklamalara karşı cevabı verdiklerini belirtti. Yapılan açıklamaların ise teknik değil “siyasi” olduğunu söyledi.

“Muhtıra niteliğinde”

Herkesin her konuda görüşünü belirtmekte özgür olduğunu fakat yayınlanan bu bildirinin bir muhtıra niteliği taşıdığını dile getiren Çavuşoğlu, bildiride Türkiye’nin çıkarlarını savunan bir madde olmadığını ifade etti.

“Aba altından sopa”

Meclis Başkanı Şentop’un ifadelerinin kasıtlı bir şekilde çarpıtıldığını, hükümet ve Cumhurbaşkanı hedef alınarak aba altından sopa gösterildiğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)