Mevlüt Çavuşoğlu ile Nikos Dendias arasında gergin anlar

Bakan Çavuşoğlu, ortak basın açıklaması gerçekleştirdiği Yunan Bakan Dendias'ın ülkemiz ile ilgili ithamlarına sert bir şekilde tepki gösterdi.

GÜNDEM 15.04.2021, 20:14 16.04.2021, 18:13
Mevlüt Çavuşoğlu ile Nikos Dendias arasında gergin anlar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile kameraların karşısına geçti. 

Basın mensuplarına yapılan açıklamada, Dendias'ın ülkemiz ile ilgili ithamlarına, Bakan Çavuşoğlu sert bir dille tepki gösterdi. "Ben konuşmamda sizin ülkenizi itham edici herhangi bir ifadede bulunmadım." diyen Çavuşoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Bunu asla kabul edemem"

"Niko Dendias ne yazık ki Türkiye'ye dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu. Ülkesinin egemenlik hakları hususunda konuştu. Bunu kabul etmem mümkün değildir. Bizim attığımız her bir adım da haklarımızı korumak içindir.

"Bunlar Rum Müslüman mı?"

Bu hususta kendi aramızda anlaşma sağladığımız halde buraya gelip ülkemizi suçlarsanız, bunların yanıtını vermek zorunda kalırım. Ayrıca, biz bu ülkede yaşayan Rum Ortodoksları kabul ediyoruz. Fakat siz Yunanistan'daki Türk azınlığına, 'Türk değilsin, Müslümansın' diyorsunuz. Bu, uluslararası hukuka uygun değildir. Bu konu hakkında üç ayrı mahkeme kararı var. Peki bunlar ne? Rum Müslüman mı? Bunlar kendilerini Türk olarak görüyorlarsa, Türk'tür. 

"AB'nin ne dediği umurumuzda bile değil"

Anlaşmalar hususunda biz farklı düşünebiliriz. Libya ile yapılan anlaşmalarda elbette ki aynı düşünmüyoruz. AB (Avrupa Birliği) Komisyonu'nun bunu kınaması da hiçbir şey ifade etmez. AB Komisyonu'nun ne söylediği bizim umurumuzda bile değil. Göç hususunu ne Yunanistan'a ne de Avrupa'ya karşı kullandık. Sizin 4 sene içerisinde 80 bin insanı geriye ittiğinizi, insanları nasıl denize attığınızı anlattık. Buraya geliyorsunuz, basın mensuplarının önünde ülkemizi suçlamaya kalkıyorsunuz. Bunları asla kabul edemem.

Türkiye olarak, üçüncü taraflar yerine iki devlet olarak bu meseleleri konuşmaya, samimi bir şekilde, diyalog kapsamında görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazır durumdayız. Basın mensuplarının önünde milletimi ve ülkemi ağır bir şekilde ithamda bulunursanız, benim de yanıt vermem gerekir. Teşekkür ediyorum."

Yorumlar (0)