Meteoroloji saat verdi: "Bahar yağışları geliyor, su baskınlarına dikkat!"

Yurt genelinde son günlerde etkisini hissettiren yağışlar, Türkiye’nin kuzeybatısında özellikle şiddetini artırarak sürdürecek.

GÜNDEM 09.06.2022, 08:38 09.06.2022, 11:58
Meteoroloji saat verdi: "Bahar yağışları geliyor, su baskınlarına dikkat!"

Başkent Ankara başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde etkisini hissettiren yağışlar, kendisini aralıklarla göstermeye devam ediyor.

"Yağış kuvvetliydi fakat ekstrem değildi"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Hava Tahmin Uzmanı Şahin Şahbaz, hava durumuyla ilgili detayları aktararak, dünkü kuvvetli yağışın Ankara'nın bazı bölgelerinde sele yol açtığını hatırlattı.

Dün yaşanan sağanak yağışta 55,1 kilogram yağışın metrekareye düştüğünü ve Ankara’nın uzun yıllardır en yüksek yağışının 1997'de yaşanan 88,9 kilogram olduğunu belirten Şahbaz, "Dünkü yağış için çok kuvvetli bir yağış diyebiliriz fakat ekstrem yağışlara da uzak." sözlerini kullandı.

Şahin Şahbaz, bugün Eskişehir hariç İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz'in iç kesimlerinde gece saatlerine kadar yerel kuvvetli olmak üzere aralıklarla sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini aktardı.

"Kuzey ve iç kesimlerde gök gürültülü sağanak geliyor”

Şahbaz 9-10 Haziran'da, Türkiye genelinde önceki günlerde olduğu gibi öğleden sonraları bahar yağışlarının geleceğinin tahmin edildiğini belirterek, şu detayları aktardı:

"Özellikle yurdun iç ve kuzey kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar olacak. Fakat cuma günü gece saatlerinden sonra yurdun kuzeybatısında serin hava ve yeni bir yağışın etkisi altına giriyoruz. Bu yeni havayla birlikte yurdun, iç ve kuzey kesimlerine ek olarak pazartesi gününden sonra Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun güneyi hariç olmak üzere her yer yağış alacak. Yağışlar sağanak ve gök gürültülü sağanak olarak bu hafta boyunca etkili olacak. Fakat bugün yeni hava, sıcaklıkta da biraz düşüş yaratacak diye düşünüyoruz. Cumartesi günü ülkenin batısı, pazar orta kesimler ve pazartesi günü de doğu bölgelerinde hissedilir derecede sıcaklıklarda azalma olacak.”

"Yağışlar, fırtınaya ve şiddetli rüzgarlara neden olabilir"

Sağanak ve gök gürültülü sağanağın dolu yağışı, yıldırım, su baskını ve ani sel gibi olaylara yol açma ihtimali olduğunu söyleyen Şahbaz, "Öte yandan bu yağışlar, yağış esnasında, şiddetli fırtına ve rüzgarlara neden olabilir. Bu konuda vatandaşlarımızın, tedbirli ve dikkatli olmalarında yarar var." açıklamasında bulundu.

Şahbaz, MGM'nin akıllı telefon uygulamalarından ve internet adresinden güncel uyarılara ulaşılabileceğini hatırlattı.

Yorumlar (0)