Meslek odalarına "çoklu baro" benzeri düzenleme!

Meslek kuruluşlarında "çoklu baro sistemi" benzeri düzenlemeye gidilmesine ilişkin kanun hazırlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) başlandı.

GÜNDEM 16.10.2020, 10:14
Meslek odalarına "çoklu baro" benzeri düzenleme!

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatile girmeden önce meslek kuruluşlarının tekrar yapılandırılmasına yönelik harekete geçmişti. Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarının derhal bitirilebilmesi amacıyla yalnızca Türkiye Barolar Birliği'ne ilişkin taslak kanunlaştırılmıştı. 

Bunun üzerine söz konusu düzenlemenin Türk Tabipler Birliği (TTB) için de yapılması gerektiği ifade edilmişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Devlet Bahçeli, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde kamu sağlığına ilişkin asılsız söylemlerde bulunduğunu söylemişti. Bu nedenle Türk Tabipler Birliği (TTB) hemen kapatılması gerektiğini aktaran Bahçeli, yöneticilerine ilişkin adli işlem uygulanması gerektiğini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da meslek kuruluşlarının sıkıntılı bir yapıya sahip olduklarını söylemişti Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütleriyle ilişkisi olan şahısların meslek kuruluşlarının yöneticiliklerine getirildiğini belirterek, hastaların bu kişilere emanet edilmesinin mümkün olamayacağımı ifade etmişti.

Her meslek kuruluşu için ayrı kanun

Alınan bilgiye göre, ülkemizde birçok meslek kuruluşuna yönelik çerçeve bir kanun oluşturulacağı öngörülüyor. Bütün meslek kuruluşlarının çatı yasa altında bir araya gelememesi halinde ise her meslek kuruluşu için ayrı bir kanun çıkarılması planlanıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) kurmayları, meslek kuruluşlarının açılması, yönetimi ve seçimleri gibi hususlarda yeni hamlelerde bulunulacağını ifade etti. Temsilde adaletin getirileceği bir sistemin oluşturulacağı belirtildi. 

Amaçları düzenlenecek

Öte yandan, meslek kuruluşlarının, "kuruluş amaçları"nda tekrar düzenlemeye gidilecek. Böylece söz konusu meslek kuruluşlarının yalnızca hedeflerine göre faaliyet yürütecekleri garanti altına alınacak. 

Aidatlara da düzenleme gelecek

Meslek odalarının, mensuplarından aldıkları aidatlarda da düzenlemeye gidilecek. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), taslak hususunda hem Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) hem de diğer siyasi partilerin fikirlerini alacak. 

Dünyadaki uygulamalara bakılacak

Meslek kuruluşlarına ilişkin taslak konusunda dünyada bulunan diğer uygulamalara da bakılacak. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), en geç 2021'e kadar meslek kuruluşlarına dair düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirmeyi düşünüyor.

Yorumlar (0)