Mesele korona değil, sen hâlâ anlamadın mı?

Alman basını, Berlin'in Türkiye'ye seyahat uyarısını sürdürmesini sorgulamaya başladı.

GÜNDEM 05.07.2020, 14:58
Mesele korona değil, sen hâlâ anlamadın mı?

Pandemi sürecinde sağlık sisteminin Avrupa'dan üstün olduğu ortaya çıkan Türkiye, salgınla mücadelede en başarılı ülkeler arasında zirveye oynuyor. İngiltere ise gerek sağlık sistemi gerekse pandemiye karşı mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle eleştiriliyor. Almanya'nın bu iki ülkeye karşı takındığı iki yüzlü tutum şimdi Alman basınının gündeminde. Alman basını, İngiltere ile karşılıklı kapılarını açan Almanya'nın Türkiye'ye seyahat uyarısını sürdürmesini sorgulamaya başladı.

Almanya, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede büyük başarı gösteren ve tüm tedbirlerini üst düzeyde alarak dünyaya örnek olan Türkiye'ye karşı seyahat uyarısını kaldırmamakta ısrar ediyor.

Pandemi sürecinde aralarında Almanya'nın da bulunduğu Avrupa ülkeleri, birbirinin maske taşıyan gemilerini durdurarak korsanlık yapmış ve Batı'nın vahşi yüzünü ortaya koşmuştu. Avrupa korsanlık yaparken Türkiye ise bu süreçte 137 ülkeye yardımda bulunmuştu.

Almanya'nın tüm bu gerçeklere rağmen Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırmaya yanaşmaması ise Alman basını tarafından sorgulanmaya başlandı.

Alman turistlerin Türkiye'ye tatile gitmesinin önünü tıkayan Berlin hükümeti, Alman medyasının hedefi hâline geldi.

Almanya'nın en büyük basın kuruluşlarından Die Welt gazetesi, Almanya’nın Türkiye’ye karşı "koronavirüs kisvesi altında bir çıkar oyunu" oynamaya çalıştığını açıkça yazdı.

Avrupa'da koronanın merkezi İngiltere ama...

Almanya için, İngiltere'nin Avrupa'daki koronavirüs merkezi olması ya da can kayıpları ve vaka sayılarında rekor kırmasının bir sakıncası yok.

Berlin hükümetinin İngiltere'ye seyahat uyarısında bulunmamasını, Türkiye'ye karşı tutumu ile kıyaslayan Die Welt gazetesi, sağlık açısından bakıldığında Türkiye'ye yapılan seyahat uyarısının mantıklı bir yanı olmadığını vurguladı ve Türkiye’deki vaka sayılarının diğer birçok ülkeden iyi durumda olduğuna dikkat çekti.

Die Welt gazetesi ayrıca Alman TÜV ve Türk programlarının otel tesislerinin güvenli olmasını sağladığının da altını çizerek, Almanya'nın daha kötü durumdaki diğer ülkelerde tatil yapmasına bile izin verdiğini hatırlattı. Die Welt gazetesi örnek olarak İngiltere'yi göstererek "Avrupa’daki koronavirüs merkezi" ifadesini kullandı ve "İngiltere’de tatil yapılmasına bile izin veriliyor" dedi.

İngiltere mi Türkiye mi?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) verilerini derleyen Worldometers internet veri sitesine göre İngiltere'de 284 bin 900 vaka bulunuyor. Koronavirüs kaynaklı can kaybı sayısı ise 44 bin 198. İngiltere bu sayılarla listenin 8'inci sırasında yer alıyor.

Türkiye ise Worldometers'ın listesinde 14'üncü sırada. 204 bin 610 vakası bulunan Türkiye'nin can kaybı ise 5 bin 206.

Üstelik İngiltere, yaşlı bakım evleri gibi hastane dışındaki alanlarda hayatını kaybedenleri can kaybı listesine eklemiyor.

"Siyaseten ahlaksızca..."

Bir başka Alman medya kuruluşu RND ise seyahat uyarısı konusunda Ankara'nın, "Berlin ve Brüksel’in çifte standart uyguladığı" eleştirisinde haklı olduğunu vurguladı.

RND'de yer alan analizde, "Almanya, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını iyi gerekçelendirilmediği takdirde, 'seyahat uyarısını Ankara'yı rehin almak için kullandığı' suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilir." denildi.

RND değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

"Almanya'nın Türkiye'ye karşı bu şekilde (seyahat uyarısını sürdürmesi) hareket etmesi hem dürüstçe olmaz hem de siyaseten ahlaksızca olur. Alman hükümeti iyi bilmeli ki; Berlin ile Ankara arasındaki siyasi problemler, tatilcilerin sırtından çözülemez."

Yorumlar (0)