Merkel'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a veda ziyareti! İki liderden açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile devam ettirdikleri başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı biçimde devam etmesini temenni ettiğini açıkladı.

GÜNDEM 16.10.2021, 16:50 16.10.2021, 17:00
Merkel'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a veda ziyareti! İki liderden açıklama

Merkel ve Erdoğan, Huber Köşkü'ndeki ikili görüşmelerinden sonra ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

“Her zaman çözüm odaklı ve sağduyulu bir yaklaşım sergiledi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müttefik ve dost Almanya'nın Şansölyesi Angela Merkel'i ve beraberindeki heyeti, İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını kaydederken, "Bir defa daha huzurunuzda Sayın Angela Merkel'e 'Hoş geldiniz.' diyorum. Değerli dostum Angela Merkel'le, göreve geldiği 2005’den beri karşılıklı saygı çerçevesinde yakın bir diyalog kurduk.” açıklamasını yaptı. 16 yıldır yaptıkları görüşmelerde her zaman Merkel'in çözüm odaklı ve sağduyulu bir yaklaşım sergilediğini belirten Erdoğan, görevi boyunca AB’nin yaşadığı krizlerde liderliğinin belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Zaman zaman ikili ilişkilerde problemli dönemler olas da bunları aşmayı ve iki ülke arasındaki iş birliğini daha ileriye taşımayı başardıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Sayın Angela Merkel'le diyaloğumuz sadece ikili meselelerde değil, bölgesel konulara çözümler getirmesine de ayrıca ciddi katkı sağladı. Suriye kaynaklı göç krizinin önlenmesinden, Suriye'nin kuzeyine yardımların ulaştırılmasına kadar birçok konuda Sayın Merkel, sorumluluk ve inisiyatif almaktan hiç çekinmedi. Özellikle, Sayın Şansölye'ye Suriye krizinin çözümüne ilişkin gösterdiği samimi çabalar için milletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum."

“Beklentilerimizi paylaştım”

26 Eylül'de Almanya'da yapılan Federal Meclis seçimlerin Alman milleti için hayırlı olmasını temenni eden Erdoğan, kurulacak hükümete ve şansölyesine de başarılar dileyerek, "Yeni hükümet döneminde, Sayın Angela Merkel'le, gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmaların aynı şekilde sürmesini temenni ediyorum." sözlerini kullandı.

Merkel'in diploması ve devlet tecrübesinin etkisini hissettirdiği bir diğer alanın Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin tam üyeliği sürecinde önümüze çıkan onca engele ve zorluğa rağmen Sayın Merkel'in bu dönemdeki müspet faydalarını daima takdirle hatırlayacağız." açıklamasını yaptı. 

Öte yandan Erdoğan, Merkel ile yapılan görüşmeye yönelik şu bilgileri aktardı:

"Bugün Sayın Merkel'le yaptığım görüşmede, başta ikili ilişkilerimiz olmak üzere gündemimizdeki konuları ayrıntılı olarak ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik verdiğimiz çabayı teyit ettik. Vize serbestisi, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, 18 Mart Mutabakatı'nın yenilenmesi gibi konular öncelikli olmak üzere kritik konulardaki beklentilerimizi değerli dostumla bir defa daha paylaştım. Suriye, Libya, Afganistan ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ile ilgili fikir teatisinde bulunduk. En kısa sürede ikili ticaret hacmimizin, 50 milyar dolar düzeyine ulaşmasını bekliyoruz. Almanya'daki Türk halkı, iki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli sosyal tarafını, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor."

"Merkel'in Türk toplumuyla geliştirdiği yakın ilişkiden mutluluk duyduk"

Bu sene Almanya ile Türkiye arasında 1961’de imzalanan iş gücü sözleşmesinin 60. yıl dönümü olduğunu anımsatan Erdoğan, Almanya'nın kalkınmasına, müreffeh ve çok kültürlü bir ülke haline gelmesine ciddi katkılar sağlayan Türk toplumunun emeklerini bir defa daha takdir ettiklerini ifade etti.

Merkel'in, görev süresince Türk toplumuyla geliştirmiş olduğu yakın temas sebebiyle mutluluk duyduklarına dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki ırkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığı ile ayrımcılık, Avrupa'daki Türk toplumunun yaşadığı önemli sorunlar olmaya devam ediyor. Hakaret, saldırı, ayrımcı ve düşmanca muamelelerde bulunan faillere karşı önlemler alınması çok önem taşıyor. Kültürel ırkçılığın köklerinin kurutulması, Türklerin, Avrupa’da kendilerini tam anlamıyla evlerinde hissetmelerine imkân tanıyacaktır. Bu problemlerin çözümünde Şansölye Merkel, her zaman samimi bir çaba göstermiştir. Halefinin de aynı çaba içerisinde olacağına inanıyorum. Bundan sonra da Sayın Şansölye'nin, Türk-Alman dostluğuna ciddi katkılar sağlayacağına eminim."

"Türkiye ile birlikte pek çok konuda mücadele ettik"

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Merkel, Türkiye ile bazı konularda görüş ayrılıkları olmasına rağmen pek çok konuda ortak mücadele ettiklerine dikkat çekti.

Görüşmelerde AB ile Türkiy arasındaki ilişkileri de değerlendirdiklerini ifade eden Merkel, "Yasa dışı göç meselesi çok önemli. AB'nin bu konuda Türkiye'ye vereceği desteğin süreceğini de belirttim. Suriyeli göçmenler ile ilgili Türkiye çok ciddi çalışmalar yaptı. İnsan kaçakçılarına karşı da aynı şekilde mücadelde iş birliğimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.

Türkiye ile AB arasındaki göç anlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine Angela Merkel, "Mülteci mutabakatı, Türkiye ile AB arasında bir anlaşma. Aslında Almanya bir himayeci olarak çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını önlemek istiyoruz. Bu konuda AB'nin, Türkiye'yi desteklemesi şart." dedi. Görev süresi boyunca bireysel özgürlük ve insan hakları ile ilgili bazı eleştirilerde bulunduğuna dikkat çeken Merkel, "Tabii ki bazı çözümler aradık. Ayrı bakış açılarımız olabilir. Jeostratejik bakımdan bağımlıyız. Mülteciler, Taliban ve Afrika konusunda da ayrıntılı bir şekilde görüştük. Ortak çıkarlarımız her zaman var. Yeni federal hükümet de aynı şekilde görecektir. İki ülke arasındaki ilişkileri geniş kapsamıyla, sıkıntılı ve olumlu yönleriyle beraber bir sonraki hükümet de aynı biçimde görecektir. Güvenimiz ve barışımız birbirine bağlı." açıklamasını yaptı.

Şansölye sıfatıyla Türkiye'ye son ziyaretini gerçekleştiren Merkel'e teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki yaşamında kendilerine başarılar diledi. Erdoğan, uluslararası camianın, Angela Merkel'in deneyiminden yararlanmaya devam edeceğine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)