Memorandum ne demek? Neden imzalandı, ne anlama gelir?

Memorandum ne demek? sorusu, dün akşam yapılan dörtlü görüşme sonrası gündeme geldi. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında 3'lü memorandum imzalandı. Vatandaşlar memorandum kelimesinin anlamı ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Peki memorandum nedir, neden imzalandı? Memorandum ne anlama gelir? İşte cevabı...

GÜNDEM 29.06.2022, 10:04 29.06.2022, 17:57 Hakan Öksüz
Memorandum ne demek? Neden imzalandı, ne anlama gelir?

Memorandum nedir, ne anlama gelir? gibi sorular, dün akşam yapılan dörtlü zirve sonrası gündeme geldi. Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan dörtlü zirve sonucunda memorandum imzalandı. Vatandaşlar, memorandum ne demek? sorusunun yanıtını aramaya başladı.

Memorandum nedir? 

Peki memorandum nedir? Latince bir sözcük olan momerandum, "hatırlanacak şey" anlamına gelmektedir. Latince memorare ise bu kelimenin fiil halidir. Türk siyasi hayatına damga vuran "muhtıra" da aynı anlamı taşımaktadır.Yani bir devletin diğer bir devlete siyasi bir probleme ilişkin gönderdiği diplomatik nota, uyarı yazısıdır.  Memorandum neden imzalandı? sorusunun yanıtı için süreci daha detaylı anlatalım.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylık başvurusu

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından kendilerini güvenceye almak isteyen İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecini başlatmak için başvuruda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iki ülkenin teröre destek verdiğini ve Türkiye'ye silah ambargosu uyguladığını hatırlatarak "veto sinyali" vermişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylık başvurusu, son zamanların en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO üyeliğinin kabul edilebilmesi için Finlandiya ve İsveç'in terör örgütü PKK'ya verdiği desteği kesmesi gerektiğini bildirmişti.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında 3'lü memorandum

Dün yapılan dörtlü toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bir araya geldi. Görüşme sonunda Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında 3'lü memorandum imzalandı.

Yorumlar (0)