Mehmetçik, PKK’nın ‘terör koridoru’ rüyasını yerle bir etti 

Türk Silahlı Kuvvetleri, uzun yıllardır Irak ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e bağlanan bir terör koridoru oluşturmak isteyen PKK’ya 7 senedir ağır darbe vuruyor. Bölgedeki operasyonlar kapsamında, 2015’ten bu yana öldürülen terörist sayısı 34 bini aştı. 

GÜNDEM 27.05.2022, 13:35 27.05.2022, 13:40
Mehmetçik, PKK’nın ‘terör koridoru’ rüyasını yerle bir etti 

Güney sınırlarında oluşturulmak istenen terör koridoruna karşı harekete geçen Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Bahar Kalkanı operasyonlarını başarıyla tamamlamıştı. Türkiye’nin peş peşe oluşturduğu güvenli bölgeler, terör örgütünün Akdeniz’e bağlanan koridor hayallerini de yerle bir etti.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile Cerablus ve Bab, terörden arındırıldı

24 Ağustos 2016’ta Fırat Kalkanı Harekâtını başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanarak Suriye’nin kuzeyindeki tüm terör örgütlerine karşı operasyon kararı aldığını duyurmuştu. Sınır güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan operasyon kısa sürede büyük başarılara ulaşmış, Cerablus ve Bab kentleri terör örgütlerinden arındırılmıştı. 

Fırat Kalkanı Harekâtı’nda öldürülen terörist sayısı 5 bin 474

217 gün boyunca devam eden Fırat Kalkanı Harekâtı çerçevesinde 2 bin 55 kilometrekarelik bölgedeki tüm yerleşim noktaları özgürlüğüne kavuşturuldu. Aylarca süren operasyonda 3 bini aşkın DEAŞ mensubu terörist de etkisiz hale getirildi. 29 Mart 2017’de son bulan harekât kapsamında Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada operasyonların başarıyla sonuçlandığı duyuruldu. Yayımlanan mesajda, Türkiye-Suriye sınır bölgesinin 104 kilometrelik bölümünde güvenliğin tesis edildiği, bu kapsamda öldürülen toplam terörist sayısının ise 5 bin 474 olduğu açıklandı.

Fırat Kalkanı sonrası Afrin için harekete geçildi 

Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası Afrin bölgesi için harekete geçen Mehmetçik, bölgede yapılanan PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ oluşumlarını yok etmek için operasyonlara başladı. Bölge halkına ağır şartlar sunarak zulmeden ve baskı altında tutan teröristlere karşı Zeytin Dalı Harekâtı’nı başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi bu operasyonda da önemli başarılar elde etti. 

Teröristler, bölge halkını kalkan olarak kullandı

Operasyonların başlayacağını önceden fark eden terörist gruplar, bölge halkının çocuklarını zorla kaçırarak silahlandırmaya çalıştı. Ailelerinden uzaklaştırılan gençlere uzun süre silahlı eğitim verildi. Bölgeyi terk etmek isteyenlere izin vermeyen terörist gruplar, halkı kalkan olarak kullanmak için bölgeden çıkışları engellemeye çalıştı. 20 Ocak 2018’de başlayan harekât çerçevesinde şiddetli çatışmalar yaşandı. PKK ve DEAŞ mensupları tarafından sınır karakollarına ve Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesine 700’ü aşkın saldırı girişimi gerçekleşti. Harekâtın sürdüğü günlerde Türkiye sınırları içerisine de çeşitli roket ve havan saldırıları düzenlendi. Bu terör saldırılarında 7 kişi yaşamını yitirdi, toplam 124 kişi ise yaralandı. 

Harekât kapsamında 282 nokta teröristlerden temizlendi

Sivil halka ve bölgenin tarihi yapısına zarar vermemek adına titizlikle yürütülen operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlanması sonrası Türkiye-Suriye sınır hattının 148 kilometrelik bölümünde güvenlik sağlanmış oldu. Harekât çerçevesinde 282 nokta terör oluşumlarından temizlendi. Operasyon kapsamında öldürülen terörist sayısı 6 bin 812 olarak açıklandı. 



Barış Pınarı Harekâtı ile Rasulayn ve Tel Abyad kurtarıldı

9 Ekim 2019 tarihinde bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez de Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığını duyurdu. Suriye’nin kuzeyinde konuşlanan PKK/YPG oluşumları başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı başlatılan harekât kapsamında Tel Abyad’dan Fırat’ın doğu kesiminde yer alan bölgelere giriş yapıldı. Operasyonda kısa sürede önemli başarılar elde edildi. Suriye Milli Ordusu, harekâtın ikinci gününde Rasulayn’a girildiğini duyurdu. 2 sonra ise Rasulayn tamamen teröristlerden temizlendi. Operasyonun beşinci gününde ise Tel Abyad özgürlüğüne kavuşturuldu. 

Operasyon kapsamında 3 bin 319 terörist öldürüldü

Harekât kapsamında 4 bin kilometrekareyi aşkın alana yayılmış bölgede operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlar sonucu bölgede yer alan toplam 396 nokta teröristlerden temizlenerek TSK kontrolüne geçti. Yapılan açıklamada, 9 Ekim 2019 tarihinden itibaren öldürülen terörist sayısı 3 bin 319 olarak duyuruldu. 

​​​​

Rejim kuvvetlerine karşı Bahar Kalkanı Harekâtı başlatıldı

Peş peşe başarılı operasyonlarla Türkiye’nin güney sınırlarını terör gruplarından arındıran Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye rejiminin İdlib’teki saldırılarını arttırması, bölgedeki milyonlarca insanın Türkiye sınırına doğru göç etmesi ve Türk askerlerine yönelik hava saldırısında 33 Mehmetçik’in şehit düşmesi sonrası yeni bir operasyon başlattı. 

3 bin 300’den fazla rejim unsuru etkisiz hale getirildi

Meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ‘Bahar Kalkanı’ olarak açıklanan operasyonunu başlatan Türkiye, bu harekât kapsamında da büyük kazanımlar elde etti. Bahar Kalkanı Harekâtı’nda 3 bin 300’ü aşkın rejim unsuru etkisiz hale getirildiği açıklandı. Operasyon devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası ateşkes kararı alındığını duyurdu. 

‘Pençe’ operasyonları 2019 yılında Hakurk bölgesi ile başladı

Son yıllardaki büyük harekâtların ardından ‘pençe’ operasyonlarına başlayan TSK, Irak’ın kuzeyindeki teröristlere ait noktaları yoğun ateş altına aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, sınır ötesi operasyonlarda hedeflerin yalnızca terörist oluşumlar olduğu özellikle vurgulandı. 2019 yılında Hakurk bölgesi ile başlayan pençe operasyonları, Kuzey Irak’ın pek çok noktasında devam etti. Operasyonlar kapsamında bini aşkın PKK mensubu öldürüldü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni harekat sinyali

23 Mayıs’ta gerçekleştirilen kabine toplantısı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güney sınır hatlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler tesis etmek için başlattığımız operasyonların noksan kalan bölümleriyle ilgili yeni girişimleri kısa süre içinde hayata geçirmeye başlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)