Mehmetçiğin "can dostları" böyle yetişiyor

Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarında mayın ve bomba arama, keşif gibi önemli görevler üstlenen dedektör köpekler, Bursa'da zorlu eğitimlerden geçerek operasyonlara hazırlanıyor.

GÜNDEM 18.01.2020, 12:11
Mehmetçiğin "can dostları" böyle yetişiyor

Kahraman Türk askerinin terörle mücadelesinde önemli görevler üstlenen dedektör köpekler, henüz yavruyken başladıkları eğitimlerinde zorlu aşamaları geçerek görev alacakları bölgelere uğurlanıyor.

Kahraman Mehmetçiğin riskli bölgelerdeki operasyonlarının yanı sıra Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı ve Fırat Kalkanı Harekâtı'nda mayın ve bomba arama, keşif gibi görevleri yerine getiren askerî köpekler, Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında büyük itina ve özveriyle yetiştiriliyor.

Askerî köpekler, henüz yavruyken başlayan eğitimlerinin ardından uçaklarla görev birliklerine uğurlanıyor. Kahraman Mehmetçiğin can dostları, görev yaptıkları yurt içindeki ve sınır ötesindeki operasyonlarda etkin görev üstleniyor.

Yeteneklerine göre gruplandırılıyorlar

Özel görevler için Köpek Üretim ve Bakım Bölük Komutanlığında damızlık olarak ayrılan ve ırklarının en iyi özelliklerini taşıyan köpeklerin yavruları seçiliyor. Yavruların bakımları, doğdukları günden itibaren büyük titizlikle yapılıyor.

Anneleriyle birlikte özel alanlarda yerleştirilen yavru köpeklerin sağlık durumları 7 gün 24 saat uzman personel tarafından kamera sistemleriyle takip ediliyor.

Köpekler, eğitim için en elverişli döneme ulaşmalarıyla Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığına bağlı mayın arama, bomba arama, narkotik madde arama, arama kurtarma, takip, devriye ve keşif eğitim takımlarının uzman eğiticileri tarafından teste tabi tutuluyor.

Test sonucunda yeteneklerine göre kategorilendirilen askerî köpekler, seçildikleri takımlarda uyum döneminden geçiriliyor.

Hassas görevlerini yaptıkları sırada karşılaşacakları engellere, insanlara, motorlu araçlara ve mekânlara karşı alıştırma eğitimi verilen köpekler, temel ve ileri itaat eğitimlerine de tabi tutuluyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan askerî köpekler göreve hazır duruma geliyor.

Köpekler birliklerine gitmeden önce orada gece gündüz, her koşulda birlikte görev yapacakları uzman erbaşlarla eşleştiriliyor. Kullanıcı ve köpek eşleştirmesinde iki tarafın da özellikleri, karakterleri dikkatle inceleniyor.

Kullanıcılarıyla vakit geçirmeye başlayan can dostları arasında zamanla özel bir bağ kuruluyor. Bu bağın ardından kullanıcı uzman erbaşlar ve özel köpekleri, uçaklarla görev yapacakları birliklere yolcu ediliyor.

Yorumlar (0)