Mehmet Baransu'ya 17 yıl hapis!

"Devletin gizli belgelerini ifşa etme" davasında yargılan, kapatılan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu'ya 4 ayrı suçtan 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

GÜNDEM 23.11.2020, 16:51
Mehmet Baransu'ya 17 yıl hapis!

Kapatılan Taraf gazetesi muhabiri ve yazarı Mehmet Baransu ile gazetenin eski sorumlu yazı işleri müdürlüğünü yapan Murat Şevki Çoban'ın, "devletin gizli belgelerini ifşa ettikleri" belirtilerek yargılandıkları davada karar çıktı. Davaya konu olan haber ise "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haberdi.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, eski yazı işleri müdürü olan sanık Murat Şevki Çoban katılmazken, bir başka suçtan tutuklu olan sanık Mehmet Baransu SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. MGK (Millî Güvenlik Kurulu) ve MİT'i (Millî İstihbarat Teşkilatı) temsilen Hazine avukatı da duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmada mahkeme heyeti, müşteki kurumlar MİT ve MGK adına Hazine avukatına söz verdi. Hazine avukatı sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Kapatılan gazetenin eski yazı işleri müdürü sanık Murat Şevki Çoban'ın avukatı Av. Figen Albuga Çalıkuşu ise müvekkilinin beraatini istedi.

Son sözü sorulan Mehmet Baransu ise "Beraatimi talep ediyorum" dedi.

Baransu'ya 4 ayrı suçtan 17 yıl 1 ay hapis

Son sözlerin alınmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, kapatılan Taraf gazetesinin muhabiri ve yazarı sanık Mehmet Baransu için 4 ayrı suçtan 17 yıl 1 ay hapis cezasını şu şekilde açıkladı:

- "Devletin güvenliği, iç ya da dış siyasal yararları açısından niteliği yönüyle gizli tutulması gerekli bilgileri temin etme" suçundan 3 yıl 4 ay,

- "Devletin güvenliği, iç ya da dış siyasal yararları açısından niteliği yönüyle gizli tutulması gerekli bilgileri açıklamak" suçundan 6 yıl 3 ay,

- "Millî İstihbarat Teşkilatı'nın faaliyet ve görevine dair bilgi ve belgeleri temin ederek MİT Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan 4 yıl 2 ay,

- "Millî İstihbarat Teşkilatı'nın faaliyet ve görevine dair bilgi ve belgelerin yayılması, yayınlanması ve açıklanması" suçundan 3 yıl 4 ay.

Mahkeme heyeti, kapatılan Taraf'ın eski yazı işleri müdürü olan sanık Murat Şevki Çoban'ın ise üzerine atılı suçları işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak, kati ve ikna edici kanıt bulunamadığından beraat edilmesine karar verdi.

Yorumlar (0)