Meclis’te gündem tüketici hakları: Ön ödemeli konut satışlarında 48 ay kuralı

TBMM Genel Kurulu tüketicinin korunmasına yönelik ve kadın ve sağlıkçılara şiddet konularını içeren kanunlarda düzenlemek için yoğun bir hafta geçirecek

GÜNDEM 20.03.2022, 17:28 21.03.2022, 11:24
Meclis’te gündem tüketici hakları: Ön ödemeli konut satışlarında 48 ay kuralı

Meclis yoğun bir haftaya daha girmeye hazırlanıyor. Haftalık çalışmasına salı günü başlayacak olan Genel Kurul Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak. Görülecek teklife göre ön ödemeli olarak satılan konutlarda sözleşmede yer alan tarihte tüketicilere teslim zorunlu hale getirilecek. Bu süre sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 48 ayı aşamayacak.

Konut sözleşmesi üzerinden 48 ay geçmesi halinde 70 bin TL ceza verilecek

Tüketici kredilerindeyse borcun erken ödenmesi durumunda bildirim aranmaksızın cayma hakkında uygulanan hükümler devreye girecek. Öte yandan konut ve tüketici kredilerinde tüketicilerin ihtiyaç duymadıkları yan hizmetlerin sunulmasına da sınırlandırmalar getirilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte tatile konu mal üstünde ayni hak sahibi olmayan kişilerin devre mülk veya devre tatil satışı yapması engellenecek. Yenilenmiş ürünlere ise tüketiciye teslim edildikten sonra en az bir yıl garanti verilmesi zorunlu hale getirilecek. Ön ödemeli konut satışlarında devir işlemlerinin 48 ayı geçmesi durumunda ise her konut için 70 bin lira para cezası verilecek. Teklifle beraber ön ödemeli devre tatil satışlar da yasaklanacak. Yasağı ihlal edenlere ise 3 ila 6 yıl arasında hapis cezası uygulanacak.

Kadına ve sağlıkçılara şiddet konuları görülecek

Adalet Komisyonu’nun çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda ise sağlık çalışanlarının özlük hakları ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görülecek. Görülecek teklife göre kadınlara yönelik kasten öldürme suçlarında müebbet hapis cezası verilecek. Bunun yanı sıra failin tutum ve davranışları, kılık kıyafeti, takım elbise giymesi ya da kravat takması gibi durumlar indirim nedeni olarak görülmeyecek. Israrlı takip gibi eylemler fiili suç kabul edilecek. Şiddet gören kadınlara vekilleri bulunmaması halinde baro tarafından ücretsiz avukat verilecek. Sağlık çalışanlarına ve kadına yönelik kasten yaralama kapsamındaki suçlar tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alınacak.

Kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi, istihdamının artması ve buna ilişkin konularda sorunları tespit ve çözümüne ilişkin çalışmaların yapılmasından sorumlu komisyon Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği yetkililerini dinleyecek. Öte yandan siyasi partilerin grup toplantıları da yapılacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda partililerine seslenecek.

Yorumlar (0)