Meclis'te HDP hariç tüm partilerden ABD'ye kınama!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ABD Temsilciler Meclisi tarafından alınan kararlara karşı ortak bildiri yayınladı. Bildirinin oylamasında HDP sıraları "hayır"a el kaldırdı. 

GÜNDEM 31.10.2019, 09:41
Meclis'te HDP hariç tüm partilerden ABD'ye kınama!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ABD Temsilciler Meclisi'nde Fırat'ın doğusuna yönelik yürütülen Barış Pınarı Harekâtı gerekçe gösterilerek Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesini kınadı. 

Meclis, ABD'nin kararlarına karşı ortak bildiri yayınlanırken, bildirinin oylamasında HDP sıralarının "hayır"a el kaldırdığı görüldü.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı tezkere okundu ve ardından Genel Kurul'da oylama yapıldı. 

"Esefle kınıyor ve reddediyoruz"

Kabul edilen tezkerede, "ABD Temsilciler Meclisinin, bir kısım çevrelerin sözde Ermeni soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği tezleri sahiplenmesini, akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen bir karara dönüştürmesini, TBMM olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Tezkerede, daha önceki senelerde de benzeri girişimlerin yaşandığı, Temsilciler Meclisi'ndeki oylamalara bu şekilde düşmanca yansımadığı bildirildi. 

"Değişen belgeler değil, siyasi zihniyet"

Geçen süre içinde değişenin tarihin belgeleri değil, bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş utanç verici siyasi zihniyet olduğu bildirilen açıklamada, alınan kararın açıkça tarihî gerçeklerin karartılması girişimi olduğu belirtildi. 

Türkiye'nin her zaman bu tür iddialar karşısında arşivlerin açılmasını istediği, görevin tarihçilerde olduğunu ifade ettiği, siyaseti soysuzlaştıran girişimlerin anlamsızlığını ve kin ve nefret doğurucu potansiyelini vurguladığı kaydedildi. 

Söz konusu tezkerede, şu ifadeler kullanıldı:

"Ne yazık ki Temsilciler Meclisi bu kararıyla aynı zamanda kölelik karşıtı, insan hakları bildirgeleri çizgisinde değil, aksine köleci, sömürgeci, çıkarcı, emperyal siyaset istikametindeki mirasa bir katkıda daha bulunmuştur. Türkiye’yi, her bir satırı ahlak, akıl ve tarihi bilgiler ışığında suç olan satırlarla yargılamaya cüret eden bu tavrın kaynağı hiç şüphesiz sadece kirli vicdan yüküdür. Ayrıca, TBMM tarihi olaylarla ve iddialarla alakalı kararlar almanın, parlamentoların işi olmadığına ilkesel olarak inanmaktadır. Öte yandan Türkiye’ye yaptırım uygulanması tehdidi ile alınan Temsilciler Meclisi kararının nezdimizdeki anlamı sadece şantaj girişimidir. Türkiye hiçbir zaman şantaja boyun eğmemiştir, bu kararı da tek vücut olarak şiddetle reddettiğimizi ilgili siyasetin sahiplerine bildiririz.

ABD ile Türkiye arasındaki uzun yıllara dayalı stratejik müttefikliğin, dostluğun, teröre karşı iş birliğinin kimi siyasetçiler eliyle sistematik bir şekilde tahrip ve yok edilme girişimlerine karşı Türkiye olarak artık bıçağın kemiğe dayandığını kuvvetle ifade ediyor, iki ülke arasındaki dostluğa katkı sunmak bir yana düşmanlığı körükleyecek bu türden kararları ucuz çıkar hesapları ile alan zihniyeti ve siyaseti şiddetle kınıyor, yok hükmünde sayıyoruz. Bu düşüncelerle ABD Temsilciler Meclisinin mezkur kararlarının tümüyle kınanmasını, reddini, yok hükmünde sayılmasını ve yüce TBMM tarafından alınan kararın Resmi Gazete'de yayımlanması hususunu Genel Kurulun tasviplerine arz ederim."

Yorumlar (0)