Meclis'in gündemi yoğun: Gözler sosyal medya düzenlemesinde

TBMM Genel Kurulu İstanbul Finans Merkezi, 6. Yargı Paketi ile birlikte internet haberciliği, basın ve sosyal medyaya yönelik kanun tekliflerini yasalaştırmak, Libya'ya asker yollanması için verilen iznin 18 ay uzatılması ile ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kapsamında mesai yapacak.

GÜNDEM 20.06.2022, 11:20
Meclis'in gündemi yoğun: Gözler sosyal medya düzenlemesinde

Meclis, denetim ve yasama faaliyetleri yürüteceği oldukça yoğun bir haftaya giriyor.​

Genel Kurul, 21 Haziran’da başlıyor

21 Haziran Salı günü haftalık çalışmasına başlayacak olan Genel Kurulda, İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri yapılacak.

Kanun teklifi ile birlikte merkezdeki tüm üst ve altyapının yönetilmesi, işletilmesi, bağımsız bölümlerinin kiralanmasına ilişkin kurumlara tahsis edilmiş bölümler hariç umumi hizmetlere ayrılmış alanlara ilişkin her türlü yönetim işlemi, 20 yıl boyunca yönetici şirket tarafından gerçekleştirilecek.

Finansal kuruluşların merkezde yürütülen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki işlemler çerçevesinde elde ettiği kazançlarının yüzde 75'i, kurumlar vergisi matrahının tespiti kapsamında kurum kazancından indirilecek.

Katılımcı belgeli finansal kuruluşların İFM'deki merkez ve şubelerinden tahsil edilmesi gereken finansal faaliyet harçları, yürürlük vaktinden sonra 5 yıl boyunca alınmayacak.

6. Yargı Paketi

6. Yargı Paketi'ne yönelik düzenlemeleri de kapsayan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis gündemine gelecek.

Kanun teklifi ile birlikte yargıda hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi kurulacak. Hakim ve savcı yardımcılığının süresi ise 3 yıl olacak.

Hakim ve savcıların, 1’inci sınıfa ayrılması için minimum 3 meslek içi eğitim programına katılması zorunlu olacak.

Fiyatları etkileme ile hizmet ya da mal satımından kaçınma suçuyla mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla; bu suçlar için Türk Ceza Kanunu'nda belirlenen cezalar artırılacak.

Sosyal medya ve internet haberciliği düzenlemesi

Genel Kurulda, sosyal medya, basın ve internet haberciliğine yönelik düzenlemeleri kapsayan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin de görüşülmesi bekleniyor.

Teklifle birlikte internet haber siteleri, süreli yayın kapsamına alınmış olacak. İletişim Başkanlığına basın kartı başvurusu yapılacak, resmi nitelikte kimlik belgesi şeklinde kabul edilecek.

Halk arasında panik, korku ya da endişe yaymak saikiyle ülkenin dış ve iç güvenliği, kamu genel sağlığı ve düzeni ile ilgili gerçeğe aykırı bilgiyi, kamu barışını bozacak biçimde alenen yayan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Resmi ilanlar, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından şartları belirlenecek şekilde internet haber sitelerinde de artık yayımlanacak.

İhaleler, işin yapılacağı bölgede çıkan bir gazetenin haricinde bir internet haber sitesinde de paylaşılabilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatının personeli ve faaliyetlerine yönelik suç teşkil eden içerikler, katalog suçlara dahil edilecek. 

Libya'ya asker yollanması için verilen iznin 18 ay uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi de Meclis’e gelecek.

Komisyon gündemleri

KİT Komisyonu ise denetim programına devam edecek. Salı günü komisyon, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ, çarşamba günü Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü, perşembe günü ise Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve söz konusu ortaklıklarının 2019-2020 dönemi hesaplarını inceleyecek.

Öte yandan siyasi partilerin TBMM'de haftalık olarak düzenledikleri grup toplantıları da aynı zamanda yapılacak.

Yorumlar (0)