Mart ayında terör örgütü DEAŞ'a büyük darbe

Türkiye, mart ayında DEAŞ’a yönelik ülke genelinde düzenlediği operasyonlarda örgüte ciddi darbe vurdu. 

GÜNDEM 01.04.2021, 16:39 01.04.2021, 16:44
Mart ayında terör örgütü DEAŞ'a büyük darbe

Ülke genelinde DEAŞ üyesi teröristlerin planladığı faaliyetler, güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla engellendi.

Mart ayında 164 şüpheli gözaltına alındı

DEAŞ'a yönelik mart ayında jandarma, hudut birlikleri ve polis ekiplerinin çalışmaları kapsamında, yabancı uyruklular da dahil olmak üzere 164 DEAŞ şüphelisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 164 şüpheliden 26’sı tutuklanırken bir kısmı sınır dışı edildi. Geri kalanların ise adli işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

Mart’ta DEAŞ’a yönelik gerçekleşen operasyonlar

DEAŞ üyesi olan ve kırmızı bültenle aranan B.A, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda sahte bir kimlikle yakalandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma kapsamında, terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda yakalanan 3 şüpheliden biri olan S.A.H.O. tutuklanırken, 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adana'da, 2016’daki darbe girişiminde şehit olan polis memuru Ahmet ve Mehmet Oruç kardeşlerin, mezarlarının da aralarında yer aldığı 79 mezara zarar verilmesine ilişkin DEAŞ terör örgütüyle iltisaklı oldukları şüphesiyle gözaltına alınan 6 kişiden 5'i tutuklandı. Tutuklanan şüphelilerden birinin DEAŞ'ın "Türkiye emiri" olduğu iddia edilen Mahmut Özden'in olduğu belirtildi.

Birçok şehirde DEAŞ operasyonu

Yine mart ayında DEAŞ’a yönelik, Sakarya, Mersin, Gaziantep, K.Maraş, Burdur, Kastamonu, Denizli, Kayseri, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Adana gibi şehirlerde operasyonlar düzenlendi.

Mersin merkezli olmak üzere Gaziantep ve Sakarya’da gerçekleşen operasyonlarda, DEAŞ'ın mühimmat ve silah işleriyle ilgilendikleri iddiası üzerine Iraklı 3 şüpheli tutuklandı. Kastamonu, Burdur ve K.Maraş’taki operasyonlarda ise 8 DEAŞ üyesi cezaevine gönderilirken, Kayser, Malatya, Ordu, Denizli, Samsun, Ş.Urfa ve Adana’daki operasyonlarda ise 32 kişi gözaltına alındı.

Sakarya’da ise eylem hazırlığında olan, Irak uyruklu şüpheliler tutuklandı.

DEAŞ üyelerinin yargılanma süreci

Adana'da DEAŞ adına haraç topladıkları iddiasıyla 17 şüphelinin yargılandığı davada, örgütün "Türkiye emiri" Mahmut Özden'in aralarında yer aldığı sanıklardan 5 kişi 6 yıl 8'er ay, 2 kişi de 3 yıl 4'er ay hapis cezası aldı. Diğer şüpheliler ise beraat etti. Yine Adana’da, farklı bir kişi adına hazırlanmış otobüs biletiyle seyahat etmeye hazırlanan D.Ö. şehirler arası otobüs terminalinde yakalanırken hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçu sebebiyle 15 yıla kadar hapis talebiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.

Sakarya'da ise DEAŞ terör örgütünün "eğitim bakan yardımcısı" olduğu belirtilen Ürdün uyruklu DEAŞ’lı terörist hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Kayseri'de DEAŞ üyeliği sebebiyle yargılanan tutuklu A.K, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu dolayısıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Kayseri'de ayrıca DEAŞ'ın"Rakka emiri" olduğu iddiasıyla H.E'nin aralarında bulunduğu 4 yabancı şüpheli hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yorumlar (0)