Marmaris yangını kontrol altına alındı mı? Bakan Kirişçi açıkladı

Marmaris’te dün gece saatlerinde başlayan orman yangını bölgede büyük panik yaratırken son durumla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı” dedi.

GÜNDEM 21.06.2022, 22:43 22.06.2022, 20:37
Marmaris yangını kontrol altına alındı mı? Bakan Kirişçi açıkladı

Hisarönü Mahallesi'ne bağlı Bördübet mevkisindeki ormanlık bölgede dün gece itibarıyla belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Alevler şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa süre içinde yayıldı.



Yangına helikopterlerin yanı sıra iş makineleri, arazözler ve çok sayıda personel ile müdahalede bulunuldu.

Ekipler, şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde büyüyen yangını kontrol altına alabilmek için yoğun gayret sarf etti.

Çok sayıda gönüllü yurttaş da kendi imkanları doğrultusunda ekiplere destek vermeye çalıştı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde yangın bölgesine görevlilerin haricinde hiç kimse alınmadı.

Bakanlar Soylu ve Kirişci, bölgeye doğru hareket etti 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çalışmaları yakından incelemek üzere bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Bakanlara, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de eşlik etti. 

Vahit Kirişci: 8 dakika sonra müdahalede bulunuldu

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gece saatlerinde gerçekleştirdiği paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Marmaris’teki yangını yakından takip ediyoruz. Yangın 20.02 sularında başladı ve yalnızca 8 dakika sonra ilk müdahalede bulunuldu. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halinde yangını söndürmeye çalışıyor." 

Kirişci: 1489 kamu personeli müdahalede bulunuyor

Muğla Valiliği'nin isteği üzerine Aksaz Üs Komutanlığı'ndan yangın söndürme araçları, arazöz, dozer ve su tankeri ile personeller görevlendirildi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından da dozer, 4 su tankeri, 12 arazöz, 4 teknik eleman ve yer ekibinin gönderildiği öğrenildi.

Antalya, Denizli, Aydın ve Burdur'daki AFAD ekiplerinin görevlendirildiği; Uşak, İzmir, Kütahya ve Afyonkarahisar'daki AFAD ekiplerinin ise teyakkuz halinde oldukları açıklandı.

Muğla Emniyet Müdürlüğü'ne ait 7 TOMA, söndürme faaliyetlerine katılırken, çevre kentlerdeki 12 TOMA da takviye için bölgeye desteğe geldi.

Bakan Kirişçi, yangına 1489 kamu personelinin müdahalede bulunduğunu bildirdi. Kirişçi, 172'si arazöz toplam 362 araç ve 39 iş makinasıyla yangına müdahale edildiğini ifade etti.  

30 ev tahliye edildi

Alevlerin orman içindeki yerleşim bölgelerine yaklaşması sebebiyle Bördübet mevkisindeki 30 evin tahliyesi gerçekleştirildi.

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, söz konusu yangına dair, kamu düzenini hedef alan her tür manipülasyon, provokasyon ve dezenformasyona karşı yalnızca resmi kanalların takip edilmesinin önem arz ettiğini bildirdi.

Günün ilk ışıklarıyla çalışmalar yeniden hız kazandı

Öte yandan zorlu geçen gecenin ardından havanın aydınlanmasıyla birlikte uçaklar ve helikopterler de yeniden havalanmaya başladı. Gece boyunca karadan müdahaleler devam ederken, günün ilk ışıkları ile birlikte çalışmalara helikopterler ve uçaklar da katıldı. 

20 helikopter ve 14 uçakla müdahale

Yangını söndürme çalışmalarına 20 helikopter ve 14 uçağın destek verdiği açıklandı. Bölgedeki rüzgârın şiddeti sebebiyle zor koşullar altında mücadele etmeye devam eden ekipler, yangını bir an önce kontrol altına alabilmek için yoğun çaba sarf etti.

Bölgedeki vatandaşlar da yardıma koştu

Bölge halkı da yangın söndürme çalışmalarına destek olabilmek için elinden geleni yapmayı sürdürdü. Yangın söndürme tüplerini alarak bölgeye gelen vatandaşlar, ekiplere destek olabilmek için saatlerce mücadele etti.

Vahit Kirişçi, müjdeli haberi verdi

Öte yandan bölgedeki son durumla alakalı bir açıklama yapan Tarım ve Orman Vahit Kirişçi, “Yangın an itibariyle korkutucu bir boyutta değil. Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile bölgeye gelerek çalışmaları yerinde inceledik. Bugün biraz rüzgâr bizi olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor. Ancak hava sıcaklığı ve rutubet açısından oldukça iyi şartlar görüyoruz. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. İnşallah bu işi bugün bitiririz. Ama sonuçta rüzgâr burada etkili oluyor. İnşallah başka bir yere sıçrama durumu olmaz” dedi. 

“Burada bu mücadelemizi gösterirken Datça ve Fethiye’den de yangın haberleri geldi”

Datça ve Fethiye’de de çeşitli yangınlar çıktığını dile getiren Kirişçi, “Burada bu mücadelemizi gösterirken Datça ve Fethiye’den de yangın haberleri geldi. Fethiye’deki durum kısmen kontrol altında bulunuyor. Orada da durumun iyiye gittiğini söyleyebilirim. Sayın Bakanımız başta olmak üzere bölgede mücadele eden tüm personellerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

















Yorumlar (0)