Marmara, müsilajdan daha büyük bir sorunla karşı karşıya 

Marmara Denizi’nin hızla kirletilmeye devam edildiğini aktaran Hidrolog Levent Artüz, denizdeki izleme projelerinin devam ettiğini; müsilajın parçalanmasıyla birlikte ciddi anlamda yoğun bakteri tabakasının denizi sardığını aktarıyor. Bu bakteri tabakasının parçalanması ve yok olmaya başlamasıyla birlikte denizde büyük bir biyokütlenin kalacağını ifade eden Artüz, felaketlerinin ondan sonra başlayacağını dile getirdi. 

GÜNDEM 13.12.2021, 13:16
Marmara, müsilajdan daha büyük bir sorunla karşı karşıya 

Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi Projesi’ni (MAREM) yürüten Hidrolog Levent Artüz, Marmara’yı bekleyen büyük tehlike hakkında açıklamalarda bulundu. Müsilajın parçalanması sonrasında ortaya çıkan biyokütle ile asıl kötü döneme giriş yapılacağını ifade eden Artüz, şu cümleleri kullandı: “6 Ocak 2021’den bu yana Marmara Denizi’nde dönem dönem çalışmalar yapıyoruz. En son 15 Ağustos- 15 Eylül arasındaki dönemde çalışma yürüttük. Sonra da Tekirdağ’da bir izleme laboratuvarı kurduk. 2022 yaz aylarına kadar bu laboratuvar çalışacak. Burada bizim belirtmek istediğimiz şey, asıl problemin müsilaj olmadığı. Asıl problem, Marmara Denizi’nin hala kirletiliyor olması.” 



Marmara’nın kirletilmesi üzerinde çalışılıyor 

Artüz: “Biz asıl probleme, Marmara Denizi’nin kirletilmesine dair çalışmalar yürütüyoruz. Müsilaja benzer yapılarla zaman zaman karşılaştık ve bundan sonra da karşılaşacağız. Bu artık kaçınılmaz. Çünkü bizim denizlere karşı davranışlarımız değişmiyor. Değişmediği gibi kirletme durumu da gün geçtikçe artıyor. Müsilajın parçalanma sürecinde ciddi anlamda bakteri tabakasının oluştuğunu gördük. Aynı müsilaja benzeyen bir tabaka bu. Bu bakteri tabakası da yok olduktan sonra ortada büyük bir biyokütle kalacak. Denizin asıl felaketi bundan sonra başlayacak. O biyokütlenin nasıl bir yapıda olduğunu ve neler doğuracağını henüz kestiremiyoruz.” 



Denizanası istilası hakkında 

Artüz: “Şu anda Tekirdağ kıyılarında denizanası istilası görülüyor. Marmara’da bununla zaman zaman karşılaşıyoruz. Müsilaj gibi belirli türler ve canlılar zaman zaman ciddi şekilde artıyor ve kırıma uğrayıp ölüyorlar. Kumburgaz’da da bunun yengeçlerle ilgili olanını yaşamıştık. Yengeçler ölüp kıyıya vurmuştu. Tekirdağ’ın Hoşköy kıyısında da balıklar ölüp karaya vurmuştu. Bu, yadırganmayacak bir durum.” 

Yorumlar (0)