Marmara Gölü alarm veriyor: 10 santimetre su kaldı

Kaçak sulama ve hızlı buharlaşmayla Marmara Gölü adeta kuruma noktasına geldi. Eskiden sazan avlanan gölde bu yaz küçük bir alanda 10 santimetrelik su kaldı.

GÜNDEM 15.08.2021, 15:26 16.08.2021, 12:00
Marmara Gölü alarm veriyor: 10 santimetre su kaldı

Manisa Gölmarmara, Salihli ve Saruhanlı ilçeleri arasında yer alan Marmara Gölü’nde neredeyse sular tamamıyla çekildi ve göl kuruma konumuna geldi.

Kaçak sulama ve kuraklık felaketi getirdi

DSİ’nin 1945 senesinde tarımsal sulama maksadıyla oluşturduğu Marmara Gölü, senelik ortalama 150 milyon metreküplük suyu Gediz Ovası’na veriyordu. Yaz döneminde kaçak sulama ve kuraklık sebebiyle göl bütünüyle kurudu.

Bir zamanlar küçük karabatak, tepeli pelikan gibi birçok su kuşuna ev sahipliği yapan ve mahalle sakinleri tarafından sazan avı yapılan bu gölde bu sene yalnızca kuzeybatıda küçük bir yerde 10 santimetrelik su kaldı.

Su yok denecek kadar azaldı

Devlet Su işleri Bölge Müdürü Birol Çınar, yazın Marmara Gölü’nde oldukça sıcak geçmesi, kaçak sulama ve buharlaşmanın hızından dolayı suyun yok denecek kadar azaldığını söyledi.

Gölde su kaybının eylül ve ağustos ayının sıcak geçmesiyle de süreceğini söyleyen Çınar, “Normal koşullarda barajlarda ölü hacim adı verilen ve doğal yaşamı korumak için bırakılan bir seviye bulunmaktadır. Yaz ayları başında Marmara Gölü’nün su seviyesi de ölü hacim düzeyindeydi fakat sıcaklıklara bağlı olarak kaçak su kullanımı ve hızlı buharlaşmadan gölün su seviyesi bugünkü konumuna geldi.” şeklinde konuştu.

Çınar, göl bölgesinin tarım amaçlı olarak işgal edilmesi ve kaçak sulamanın tespiti amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalar yapıldığını söyleyerek, “Gölün su seviyesi düştüğü zaman meydana gelen alanlarda tarım yapanların tespitini yaptık ve gerekli olan cezai işlemlerin yapılması maksadıyla kaymakamlara bildiride bulunduk. Kanunların öngördüğü şekilde maddelere de yaptırım yapıldı.” dedi.

1 milyon metreküp suyun Marmara Gölü'ne verilmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gördes Barajı’ndan 1 milyon metreküplük suyu Marmara Gölü’ne vermeye ilişkin talebi değerlendirdiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin göle içme suyu hissesinden 1 milyon metreküp suyun salınmasına dair talebine ilişkin, İzmir Su İdaresi Genel Müdürlüğüne verdiğimiz yanıtta: “Konuya ilişkin kapsamlı bir teknik çalışma gerçekleştirilmesi gerektiği, Gördes Barajı’ndan salınacak olan 1 milyon metreküp büyüklüğündeki suyun, tabii dere yatağı ve toprak kanaldan yaklaşık olarak 33 kilometre yol kat edip göle ulaşacağını, bırakılacak olan suyun uzun bir süredir suya aç olan güzergahta yatağın doygunluğa geçmesinin ardından akışa geçeceğini ve 1 milyon metreküplük suyun bütününün göle ulaşamayacağını, ulaşacak olan kısmınsa sıcak geçmiş olan bu aylarda hızlı bir şekilde buharlaşabileceğini, İzmir’in içme suyu ihtiyacının da bu hususların dikkate alınıp tekrar değerlendirilmesini talep ettik.”

Göl kıyısındaki Salihli’ye bağlı Tekelioğlu Mahallesi’nin muhtarı olan Selim Selvioğlu, gölün bu yaz neredeyse bütünüyle kuruduğunu söyleyerek, “Yağışlar da yetersiz olduğundan göl bütünüyle kurumak üzere ve kurudu da. Şu anda gölde bir haftalık su var. Bir haftanın ardından bütünüyle kuruyacak. 2 sene öncesinde bu zamanlar doluydu, çevresinde bulunan 7 köy bu gölden balık avlayıp geçiniyordu. Bu gölle Gediz Ovası, Menemen’e dek sulanıyordu.” dedi.

Göle artık tamamen kuruduğu gözüyle bakıldığını aktaran Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse’yse, “Şu anda 10 santimetre civarında su bulunuyor tahminen. Bu su da yalnızca karşı bölgede az bir alanda bulunuyor. Gölün doğusu bütünüyle kurudu, yüzde 90’lık kısmı bütünüyle kurudu diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)