Mansplaining ne demek? Mansplaining kelime anlamı

Mansplaining son zamanlarda internette en çok aratılan kelimelerden biri oldu. Mansplaining ne demek? sorusunun yanıtını merak eden vatandaşlar, mansplaining kelime anlamı ile ilgili araştırma yapmaktadır. Peki mansplaining ne demek? Mansplaining kelime anlamı nedir? İşte detaylar...

GÜNDEM 26.09.2022, 10:53 27.09.2022, 13:22 Hakan Öksüz
Mansplaining ne demek? Mansplaining kelime anlamı

Mansplaining ne demek? sorusu, son zamanlarda internette yanıtı en fazla aranan sorulardan biri oldu. Kadın hakları ile ilgili toplumsal bilincin gelişmesi ve eskiden normal olarak görülen birçok davranış kalıbının aslında kadınlar üzerinde tahakküm yarattığının anlaşılması, bu konudaki araştırmaları da artırdı. Bir zamanlar Türk televizyonlarına damga vuran Tarihin Arka Odası adlı programın bir bölümünde yaşananların yıllar sonra sosyal medyada paylaşılması, mansplaining ne demek? sorusunu yeniden gündeme getirdi. Tarih alanında uzmanlaşan gazeteci Murat Bardakçı ile akademisyen Erhan Afyoncu'nun, "sosyal tarih" hakkında konuşan Pelin Batu'nun sözünü kesmesi, mansplaining olarak tanımlandı. Mansplaining kelime anlamı ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlandı.

Mansplaining ne demek? 

Peki mansplaining ne demek? Mansplaining, "herhangi bir konu hakkında bir kadına açıklama yaparken aşırı basitleştirme ve karşıdaki kişiyi küçümseyici bir tavır takınma" demektir. Bir erkeğin, aşırı özgüvenli şekilde karşıdaki kadına küçümseyici bir tavırla açıklama yapmasına ve olayları basite indirgemesine mansplaining adı verilmektedir. Yazar Rebecca Solnit'e göre mansplaining, "aşırı özgüven, bilgisizlik ve küçümsemenin" kombinasyonundan oluşmaktadır. Yazar, bu konuyla ilgili 2008 yılında Men Explain Things to Me (Erkekler Bana Bir Şeyler Açıklıyor) adlı makaleyi kaleme almıştır. 

Mansplaining kelime anlamı

Mansplaining kelime anlamı merak ediliyor. Mansplaining ne demek? sorusunun yanıtını araştıran vatandaşlar, bu kelimenin ne anlama geldiği öğrenmeye çalışıyor. Mansplaining, man (erkek) ve explain (açıklamak) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmektedir. Bir erkek tarafından bir kadına yapılan açıklama sırasında küçümseyici bir tavır takınılması anlamında kullanılmaktadır. Bazı durumlarda açıklaması yapılan konu hakkında karşıdaki kadının çok daha fazla bilgisi vardır. Sağlıkla ilgili bir konudaki görüşüne katılmayan kadın doktora, "Araştırmanızı öneririm" diyerek açıklamada bulunmaya çalışmak, mansplaining örneklerinden biridir. Bu örnek, diğer meslek grupları için de çoğaltılabilir.

Yorumlar (0)