Mangal kömürü pandemide ikiye katlandı

Sivas’ta mangal kömürü satan esnaf Ergül Şam, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde piknik alanlarının kapalı olması ve havaların erken soğuması ile satışlarının olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

GÜNDEM 10.11.2021, 12:43 11.11.2021, 08:52
Mangal kömürü pandemide ikiye katlandı

Mangal kömürü ticaretiyle uğraşan Ergül Şam çınar ve meşe ağaçlarından zor bir şekilde elde edilen mangal kömürü satışlarının yaz aylarının aksine kış aylarında neredeyse durma noktasına geldiğine dikkat çekti.

Pandemi sürecinin tüm dünyada yarattığı olumsuz ekonomik etkilerin yanında piknik alanlarının da kapanmasının kendileri için zor günlerin başlangıcı olduğunu söyleyen esnaf ayrıca geçen yıl ile kıyas edildiğinde fiyatlar da da yüzde 80’den daha fazla bir atış yaşandığını vurguladı. Geçen sene 3-4 lira aralığında satılan mangal kömürünün bu sene 7 liraya satıldığını söyleyen Şam, alım gücünün düşmesiyle halkın zorlandığını da belirtti.

Maliyetler de büyük artış var

Ergül Şam açıklamasında "Geçen seneden bu yana maliyetlerimizde büyük artışlar yaşandı. İşçi masrafları iki misline çıktı. Akaryakıt, ambalaj malzemeleri derken hepsinde yaşanan artışları maliyetlere zaman olarak yansıdı. Aynı zamanda kömür aldığımız yerlerde, mazottan dolayı devlet de artış yaptı. Fiyatlarda yüzde 80’i aşan artışlar yaşandı. Geçen sene toptan 4 liraya sattığımız kömür bu sene 7 lirayı da aştı. Bu durum bizim elimizde değil. Bu dönemde insanlar kısıtlamalardan dolayı dışarı bile çıkamadılar. Bizim işlerde de doğal olarak düşüşler oldu, bunlar da fiyat artışlarına sebep oldu” şeklinde konuştu. 

“Karşılığını alamıyoruz”

 Mangal kömürünün yapılışını da anlatan esnaf Şam, “Bunun yapılırken çektiğimiz zahmeti görseniz, fiyatın asla karşılığı olmadığını göreceksiniz. Şu an neredeyse bedavaya satıyoruz diyebiliriz. Baştan sona el emeğiyle üretiliyor. Yapılışı çok zor, şu anda halimizi siz de görüyorsunuz, tozun toprağın içindeyiz. Asla karşılığını alamıyoruz ama ekmek parası, yapmak zorundayız” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

"İşin kaymağını marketler yiyor"

Ürettikleri mangal kömürünün marketlerde 2 misli fiyata satıldığına dikkat çeken Şam, “Şu anda kış aylarına girmemizden dolay piknik olayı bitti. İnsanlar da bir yere gidemiyor. Bize de işler yansıdı tabi. Satışlar yarı yarıya düştü. Sadece lokantacılara kömür satıyoruz şu an.  Seneye çok daha fazla bir miktara satacağımız söyleniyor. Biz de şaşırıyoruz bu artışlara. Biz bir sezon bitti, inanın para kazanamadık. Aldığımız fiyattan sattığımız oldu. Biz 4 liradan alıp 6,5’a satıyorduk. Seneye kömürü 5,5 lira civarında satın alacağımız söyleniyor. Bu fiyattan alırsak kaç liraya satacağız bizde bilemiyoruz. Buna da daha maliyet fiyatlarını eklemiyorum.  Şu anda marketlerde kilosunun 10 liraya satıldığını görüyoruz. Biz burada 5-6 liraya satıyoruz. Cefasını biz çekiyoruz, kaymağını onlar yiyor” dedi.

Yorumlar (0)