Mahkemeden Osman Kavala kararı!

Gezi Parkı ve Çarşı davasının birleştirilmesinden sonra 52 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında mahkeme, Çarşı davasının dosyasının tekrar ayrılması ve Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi.

GÜNDEM 21.02.2022, 14:42 22.02.2022, 13:45
Mahkemeden Osman Kavala kararı!

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Can Atalay, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Çiğdem Mater’in aralarında olduğu bazı tutuksuz sanıklar da katıldı.

“Tüm suçlamaları reddediyorum”

Tutuklu sanık Osman Kavala duruşmaya katılmazken, eşi Ayşe Buğra duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal da duruşmayı yakından takip etti.

Duruşmada savunması alınan sanık Çiğdem Mater, “Şubat 2020’de Silivri’deki yargılamalarda beraat ettim. Yine bir sene geçmeden tekrar karşınızdayım. Söz konusu iddianame kes kopyalamadan ibaret. Ağırlaştırılmış müebbet talep edilen bir davada, biraz özen gösterilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Bir sinemacı olarak, film çekerek hükümeti yıkmakla suçlanıyorum. Bu dahi bunun ne derece mantıksız olduğunu işaret ediyor. 2013’teki protestolarda söz konusu parkın, park olarak kalması için gösterilere katıldım. Gözlemci ve sinemacı olarak da katıldım. Gezi ile ilgili film yapmadım. Yapabilirdim de çünkü film yapmak kesinlikle suç değildir. Bütün suçlamaları reddediyorum, beraatimi talep ediyorum” sözlerini kullandı.

Dosyaların ayrılması talebi

Çarşı sanıkları avukatları da söz alarak müvekkilleri ile ilgili dosyanın, ana davadan ayrılmasını istediler. Osman Kavala’nın avukatları ise söz konusu birleştirme kararının kaldırılmasını isteyerek müvekkillerinin tahliyesi yönünde taleplerini bildirdiler. Savcı ise söz konusu Çarşı davasının ana davadan ayrılması ve sanık Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamını istedi.

Kavala’nın tutukluluk hali devam edecek

Mahkeme heyeti, sanık Kavala’nın tutukluluğuna yönelik hukuki durumunda herhangi bir değişiklik olmaması sebebiyle avukatlarının tahliye isteklerini reddederek oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi.

Öte yandan üye hakimlerden biri, adli kontrolle Kavala’nın tahliye edilmesi konusunda muhalefet şerhi düştü. Sanık Can Dündar, Henri Jak Barkey, Mehmet Ali Alabora gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 8 sanığın yakalamasının infazının beklenmesi yönünde karar alındı. 

Mahkeme ayrıca, sanık savunmalarının sona ermiş olması, Yargıtay’ın araştırılması talep edilen hususların tamamlanmamış olması, söz konusu dosyada tutuklu bulunması ve yargılama aşamasının gelmiş olduğu safha göz önüne alınarak 35 sanığın olduğu Çarşı davasının ayrılarak farklı bir dosyadan devamına karar verdi.

21 Mart tarihine ertelendi

Öte yandan dosyanın mütalaasını hazırlaması konusunda savcılığa iletilmesine, sanık ve onların avukatlarına son savunmaları için süre verilmesine karar verildi. Duruşma, 21 Mart’a ertelendi.

Yorumlar (1)
Akay Uğurlu 2 yıl önce
Savcıdan yönetimine kadar hak yok hukuk yok masum insanların beraatinin verilmesi gerekiyor.