Türkiye istediğini aldı

Erdoğan, Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Magdelena Andersson'un iştirak ettiği dörtlü görüşme gerçekleştirildi. Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine ilişkin üçlü memoranduma imza atıldı. Zirvesi çerçevesindeki dörtlü görüşmede Finlandiya ve İsveç, PKK ile mücadelede ülkemizle tam iş birliği içerisinde olma, PKK/PYD-YPG ve FETÖ'ye destek vermeme taahhüdünde bulundu.

GÜNDEM 28.06.2022, 22:45 29.06.2022, 09:46
Türkiye istediğini aldı

İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesi'nin düzenlendiği IFEMA Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeye, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyalı mevkidaşı Niinistö, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Andersson iştirak etti.

Stoltenberg'in ev sahipliğinde gazetecilere kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık olarak iki saat sürdü.

Söz konusu görüşmede, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu. 



Ortak bildiri yayımlandı

Söz konusu bildiride, şunlar sıralandı:

  • İsveç ve Finlandiya, bütün terör örgütlerinin Türkiye’yi hedef alan saldırılarını açık ve net bir şekilde kınar.
     
  • İsveç ve Finlandiya, PKK ve diğer bütün terör örgütlerin ve ilişkili kişilerin çalışmalarını engelleyeceklerini taahhütte bulunur.
     
  • İsveç, Finlandiya ve Türkiye terör örgütlerinin çalışmalarını engellemek maksadıyla aralarındaki iş birliğini artırma yönünde karar almışlardır.
     
  • İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin sağladığı istihbarat, delil ve bilgileri dikkate alarak terör zanlılarına ilişkin iade veyahut sınır dışı taleplerini hızlı bir şekilde işleme koyacak.
     
  • İsveç ve Finlandiya, PKK ve tüm uzantılarının eleman devşirme ve para toplama çalışmalarına yönelik tahkikat başlatacak ve bunlara yasak getirecek. 
     
  • Türkiye, ittifakın açık kapı politikasına desteğini bir kez daha teyit eder ve Madrid'de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için davet edilmesine destek verdiğini belirtir.
     
  • Müstakbel NATO üyeleri olarak İsveç ve Finlandiya, PKK/PYD-YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak bilinen örgüte destek vermeyecektir.
     
  • İsveç daha etkin ve yeni bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konulacağını ve hükümetin terörle mücadeledeki mevzuatını güçlendireceğini teyit eder.
     
  • İsveç, Finlandiya ve Türkiye, aralarında bundan böyle hiçbir milli silah ambargosu olmadığını teyit ederler.
     
  • Tüm bu adımların uygulamaya konulması için İsveç, Finlandiya ve Türkiye adalet, içişleri de dışişleri bakanlıkları, güvenlik kurumları ve istihbarat servisleri uzmanlarının iştirak etmesiyle Daimi Ortak Mekanizma kurulacaktır.
     



Stoltenberg: Anlaşmadan dolayı çok memnunum

Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım için Türkiye ile anlaşmaya vardı, Türkiye'nin tüm endişeleri ortadan kaldırılacak. Türkiye'nin terörle mücadelesinde dayanışma gösterecekler ve birlikte çalışacaklar. Bu memorandumdan dolayı çok memnunum. İttifak üyesi ülkeleri yarın Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmaları için davet kararı alacak." dedi. 



Dışişleri'nden açıklama

İsveç ile Türkiye arasında düzenli siyasi istişarelerin AB (Avrupa Birliği) Başkanı Büyükelçi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Robert Rydberg eş başkanlığında yarın başkent Ankara’da yapılacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, "Siyasi istişareler kapsamında, İsveç-Türkiye ikili ilişkilerinin geniş kapsamlı olarak masaya yatırılması, AB-Türkiye ilişkileri üzerinde daha fazla durulması ve güncel uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında görüş teatisinde bulunulması öngörülmektedir." denildi. 



ABD'den açıklama

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hususunda ülkemizin endişelerinin çözümüne yönelik ciddi adımlar attığına olan inançlarının tam olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)