Madeni para ile ilgili iddiaya Darphane'den yanıt

Madeni paraların üretim maliyetleri ile ilgili son günlerde ortaya atılan bir iddiaya Darphane'den yanıt geldi. 1 TL'nin üretim maliyetinin 3 TL'ye yükseldiği iddiasının gerçek dışı olduğu kaydedildi.

GÜNDEM 27.11.2022, 14:36 28.11.2022, 11:52 Hakan Öksüz
Madeni para ile ilgili iddiaya Darphane'den yanıt

Son günlerde Türk lirası ile ilgili sosyal medyada dolaşan bir iddia dikkat çekti. İddiaya göre 1 TL'nin üretim maliyeti, 3 TL'ye yükseldi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, söz konusu iddia hakkında açıklamada bulundu. Türkiye Cumhuriyeti'nin madeni paraları ile ilgili son günlerde ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

"Mesnetsiz ve asılsız" 

Madeni para ihtiyacının Darphane tarafından karşılandığı, bu alandaki çalışmaların kesintisiz şekilde sürdüğü ifade edildi. Tedavülde bulunan madeni paralara dair iddianın "mesnetsiz" ve "asılsız" olduğu belirtildi. Üretilen madeni paraların içeriğinde yüksek  güvenlik alaşımı içeren metallerin bulunduğu aktarıldı. 

"Yükselen fiyatlar, küresel ölçekte dalgalanmaya yol açtı"

Madeni para üretimi için gerekli alaşımlarda kullanılan nikel, bakır ve çinkonun fiyatlarında yaşanan yüksek dalgalanmaya dikkat çekildi. Bu fiyat değişimlerinin, madeni para üretiminde küresel çapta olumsuz etkilere yol açtığı ifade edildi. Piyasalarda dengenin sağlanmasıyla birlikte madeni para üretim maliyetinin yeniden normal seviyelere indiği kaydedildi. Madeni paraların üretimine dair kıstasların, 1264 Sayılı Kanun ile düzenlendiği hatırlatıldı.

Yorumlar (0)