Macaristan Dışişleri Bakanı: Avrupa’nın güvenliği Türkiye'den geçiyor

Türkiye-Macaristan ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye yönelik yapılan projelerden birinin tanıtımı için Türkiye’ye gelen Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjarto, yapılan ortak basın açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerine çok önem verdiklerini ve Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye'den geçtiğini belirtti.

GÜNDEM 08.02.2021, 16:51 09.02.2021, 13:36 Hanife
Macaristan Dışişleri Bakanı: Avrupa’nın güvenliği Türkiye'den geçiyor

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'yle ilişkilere çok büyük önem atfettiklerini vurgulayarak, enerji ve göç gibi konularda Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine büyük katkı sağladığını belirtti.

Peter Szijjarto ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Macaristan'ın en büyük medikal cihaz üreticilerinden Medicor firmasının Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (ASO 2. OSB) yatırımının tanıtımı dolasıyla düzenlenen program kapsamında görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın açıklaması yaptı.

Szijjarto, Bakan Varank'a kendilerine gösterdikleri misafirperverlik, dostane ve  sıcak karşılama için teşekkür ettikten sonra, salgın sürecinin her iki ülke için de büyük bir sınama olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde ülkesinin bir yandan insanların hayatını korumak için bir yandan da salgının getirdiği ekonomik sıkıntılar dolasıyla iş yerlerinin kapatılması gibi sorunlarla mücadele ettiklerini aktaran Szijjarto, salgının, kamu sağlığının sürekli geliştirilmesinin ne kadar mühim olduğunu gösterdiğini belitti.

Szijjarto, bu salgın sürecinde edinilen önemli tecrübelerden birinin, en temel sağlık donanımlarının sürekli güncelleyerek güçlendirmek olduğunun altını çizdi.

‘Türk dostlarımızdan büyük yardım aldık’ 

Türkiye'nin pandemi sürecinde Macaristan'la gösterdiği dayanışmaya dikkat çekerek, "Geçen yıl, Türk dostlarımızdan en zor dönemde büyük yardım aldık." İfadelerine yer verdi.

Szijjarto, Türkiye'den koruyucu elbise alabilmenin yanı sıra maske üretiminde gerekli tekstil hammaddesini tedarik edebildiklerini belirterek, bunun sürmesi temennisinde bulundu.

Türkiye ve Macaristan'ın salgına karşı mücadelede etkin önlemler aldığını altını çizen Szijjarto, "Bu zorlu zamanda çok iyi bir dayanışma sınavı verdik ve her iki ülke olarak, bizden daha zor durumda olanlara yardım eli uzattık." ifadelerine yer verdi.

Türkiye-Macaristan’ın stratejik iş birliğinde medeni diyalog, karşılıklı saygı ve müttefiklik iş birliği çerçevesinde çalıştıklarına dikkat çeken Szijjarto; “ Biz Türkiye ile ilişkilerimize çok büyük önem atfediyoruz. Göçle ilgili olarak Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor. Orta Avrupa'nın enerjisinin güvenliğine büyük katkı sağlamaktadır." şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)