Lozan iddialarına İlber Ortaylı’dan cevap

Uzunca bir süredir efsanelere ve komplo teorilerinin ana konusu haline gelen Lozan Anlaşması'nda gizli maddeleri bulunduğu iddiaları ile ilgili konuşan İlber Ortaylı, "Herhangi gizli bir madde bulunmuyor" dedi.

GÜNDEM 08.01.2023, 16:25 09.01.2023, 09:10
Lozan iddialarına İlber Ortaylı’dan cevap

Lozan Anlaşması'nın imzalanmasının 100. yılı doldu. Uzunca bir süredir söz konusu anlaşma içerisinde gizli maddelerin yer aldığı, 2023 senesinde yürürlükten kalkacağına dair iddialar ortaya atıldı. Söz konusu konu ile ilgili açıklamada bulunan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, iddialarda herhangi bir şekilde gerçeklik durumunun bulunmadığını ifade etti.

“Nuh derler peygamber demezler”

İlber Ortaylı’nın Lozan ile ilgili açıklamaları ise şu şekilde: "Lozan ile ilgili bütün söylemler düpedüz Atatürk ve İsmet Paşa karalaması yapılması için ortaya atılmıştır. İsmet Paşa Atatürk tarafından tayin edilen baş delege. Orada sağlanan başarıyı kabul etmekten ileri gelen bir efsanedir.

Bu iddiaların altında tarih ile bağdaşmayan durumlar var. Örneğin ‘12 adaları İsmet Paşa bıraktı’ gibi söylemler. Biz bu adaları ne yazık ki zaten 1912 yılında Baklan Savaşı meydana gelmeden hemen önce İtalya’ya verdik. Böyle şeyleri nasıl bilmiyoruz? Ben bunu iddia edenlerin yüzde 2’sini biliyorum. Hepimiz biliyoruz. Benim bunlardan bir tanesi ile dostluğum da var. Yani adamlar Nuh der ama peygamber demez.”

Yorumlar (0)