Lodosun bilançosu ağırlaşıyor: 6 kişi öldü, 63 kişi yaralandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul başta olmak üzere pek çok şehir için kırmızı kod uyarısı verdi. Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu ülke genelinde sabah saatlerinde 52 şehir için verilen fırtına uyarısı gerçek oldu. 120 km/saate ulaşan rüzgarın hızı, çatıların uçmasına sebep oldu. Özellikle Batı’da Bursa, İzmir ve İstanbul’da etkili olan lodos sebebiyle deniz otobüsleri seferleri başta olmak üzere toplu taşıma seferlerinden bazıları iptal edildi. İstanbul'da 4 Kocaeli ve Zonguldak'ta da birer kişi yaşamını yitirdi. Toplam 6 kişi vefat etti, 63 kişi yaralandı.

GÜNDEM 30.11.2021, 10:30 01.12.2021, 09:09
Lodosun bilançosu ağırlaşıyor: 6 kişi öldü, 63 kişi yaralandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 52 şehir için fırtına uyarısı vermişti. Kuvvetli rüzgarın saatte 120 km hıza ulaşacağını aktaran yetkililer, ulaşımda aksamaların olacağını ve çatı uçmaları ile ağaç devrilmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini bildirmişti. Sabah saatlerinde pek çok şehirde başlayan kuvvetli rüzgar, saatler ilerledikçe şiddetini artırdı. İstanbul ve Bursa deniz otobüslerinin birçok seferi iptal edilirken, toplu taşımalar önünde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar, kuvvetli rüzgar sebebiyle hem yaya olarak hem de araçlarıyla yollarda ilerlemekte zorluklar yaşadı. 



İstanbul’da TIR dorsesi ve kamyon devrildi 

Kuvvetli rüzgar özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde etkili oldu. İstanbul’da TIR ve kamyonun lodos etkisiyle devrildiği belirtildi. İnşaatların beton parçaları, rüzgarın etkisiyle yola savrulurken, bazı bina ve evlerin çatıları uçtu. İstanbul Esenyurt’ta uçan çatının altında kalan 2 kişi hayatını kaybederken 9 kişi de yaralandı. Yaralılar, çevre hastanelere kaldırıldı. İlerleyen saatlerde aktarılan gelişmelere göre İstanbul genelinde vefat eden kişi sayısı 4'e yükseldi. Şehrin pek çok noktasında da yaralı sayısı hızla arttı. AFAD İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre yalnızca bu şehirde 38 yaralı bulunuyor.



İstanbul 112 Acil'e 1517 ihbar yapıldı

112 Acil Servis'in İstanbul kanadına 1517 ihbar yapıldı. İhbarların 12'si araç hasarı, 52'si yön tabelası ve trafik lambası hasarı, 236'sı tehlike arz eden parça, 192'si devrilen ağaçlar ve 33'ü de uçan çatılar içindi. 

Beşiktaş’taki Saray caddesinde asırlık çınar ağacı, park halindeki otomobilin üzerine devrildi. Devasa büyüklükteki ağaç, itfaiye ekiplerinin kesimiyle parça parça kaldırılabildi. Otomobilde hasar oluştu.  

Şişli Mecidiyeköy Şahinler sokakta 6 katlı bir binanın çatısı başka bir binanın çatısına uçtu. Polisler, sokağı çift yönlü olarak kapattı. Kartal Cevizli mahallesinde de deniz seviyesinin yükselmesi sebebiyle bazı iş yerlerini su bastı. Olay sebebiyle Maltepe-Kartal ile Kartal-Maltepe geçişleri çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. 


Saat kulesi un ufak oldu

Çatalca Serbest Bölge kapısı girişindeki saat kulesi devrildi. Bir araç, kulenin parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Balıkçıların ve yat sahiplerinin denize açılmamaları konusunda sık sık uyarı yapılırken, bazı teknelerin battığı anlar kameralara yansıdı. İstanbul’da gemi geçişleri çift yönlü olarak durduruldu. 


Bursa’da 38 ağaç devrildi

Bursa Gürsu’da da bir ağaç, yoldan geçen minibüsün üzerine devrildi. Minibüsteki iki yolcu yaralandı. Balıkesir Burhaniye’de evin uçan çatısı, park halindeki otomobilin üzerine düştü. Bursa 112 Acil Servis'e yapılan ihbarlara göre şehir genelinde 38 ağaç devrildi, 21 binnın/evin çatısı uçtu, 31 parçanın tehlike arz ettiği belirtildi ve 6 tabela/trafik işareti yerinden söküldü. Şehir genelinde toplamda 98 olay meydana geldi.

Gemlik ilçesinde kayıkların bir kısmı, en az 3 metreyi bulduğu belirtien dalgalara teslim oldu. Kumla mahallesinde lodos sebebiyle 8 katlı apartmanın çatısı yola savruldu. Park halindeki bazı otomobiller zarar gördü.



İzmir’de inşaattan beton parçaları yağdı 

Fırtına, İzmir’de de etkili oldu. Bir inşaattan kopan beton parçalar, seyir halindeki ve park halindeki araçların üzerine ve kaldırımdaki vatandaşın başına düştü. Olay anı iş yerlerinin güvenlik kameralarıyla kaydedilirken vatandaşa zarar gelmemesi “büyük şans” olarak nitelendirildi.  



Kocaeli'de çatıdan düşen vatandaş yaşamını yitirdi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde hasar gören çatıya çıkan bir vatandaş, kuvvetli rüzgar sebebiyle çatının uçması sonucunda ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kişi, yaşamını yitirdi. İzmit ilçesinde de bir caminin minaresi devrilirken bir başka caminin minaresi de yan yattı. Olay yerine gelen Belediye, jandarma ve AFAD ekipleri çevredeki 6 evi tahliye etti. Eğrilmiş minare, kaynakla sabitlendi. 



Balıkesir'de otobüs durağı devrildi

Balıkesir'de fırtına, otobüs durağını ve ağaçları devirdi. Bazı araçlar zarar gördü. Bekçi, polis ve jandarma ekipleri ile itfaiyeler, devrilen otobüs durağı ve ağaçları kaldırmak için seferber oldu. 



Karabük'te fırtına akşam saatlerinde başladı

Ülkenin batı kesimlerinde görülen fırtına, akşam saatlerinde orta kesimlere ulaştı. Fırtına Karabük'te akşam saatlerinde etkili oldu. Lala Mustafa Paşa caddesinde 10 metrelik ağaç devrildi. Ağacın parçaları, elektrik kablolarına zarar verdi. Caddesinin giriş ve çıkışlarını kapatan ekipler hem parçaları kaldırdı hem de kopması muhtemel olan parçaları kesti. 



Bolu'da trafik lambaları söküldü

Bolu'da etkili olan kuvvetli rüzgar, D-100 karayolundaki trafik lambalarını söktü. Olay yerine intikal eden karayolları ekipleri, lambaların parçalarını yollardan topladı. Şehrin bazı bölgelerinde küçük çaplı yangınlar çıktı. Çok sayıda caddede elektrik kesintileri yaşandı. 



Tekirdağ'da kuvvetli lodos, durulmadı

Tekirdağ genelinde görülen lodos, zamanla şiddetini artırdı. Sahil kesimlerindeki parklar ve yürüyüş yolları sular altında kaldı. Halı sahaların demir profilleri yerinden söküldü.



Zonguldak'ta 1 kişi vefat etti

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi inşaatında çalışan 21 yaşındaki Serkan Duran, rüzgar sebebiyle yıkılan duvarın altında kaldı. Aynı hastanenin acil servisine kaldırılan genç erkek, yaşamını yitirdi. 

Yorumlar (0)