Liyakat Nedir?

Liyakat sözcük manası ne demek? Sözcüğün etimolojik kökeni Arapça'dan gelmektedir. Kelime layık olma, ehil olman anlamına gelmektedir.

GÜNDEM 30.06.2020, 23:41
Liyakat Nedir?

. Bu kelimenin son dönemlerde siyasette sürekli kullanılması, manasınına derin bir şekilde araştırılması gerekliliğini doğurmuştur. Liyakat bizlere hem Allah'ın emri hem de Hz. Ömer'in mirasıdır, Hz. Ömer'in halifeliği sürecinde ne kadar liyakatli olduğunu devlet yönetimine seçtiği liiyakatli kişilerin başarıları ve devletin ilerlemesine vermiş olduğu katkılar sayesinde kendini gösteriyor.

Oysa günümüzde maalesef çeşitli mesleki mevkilerde layık olan adayların yükselmesi/yükselmemesi insani ve küresel bir problem teşkil etmektedir. Vatandaşlar gündem olan kelime hakkında araştırma yapmaya başladı. İşte Liyakat ne demek? Devlet yönetiminde liyakat ne anlama geliyor? Son zamanlarda özellikle politikacılar tarafından sıklıkla kullanılan "liyakat" kavramı, Arapça "lyk" kökünden gelmekte ve "layık olma" anlamını taşımaktadır. Mesleki açıdan liyakat kavramı, somut verilere dayanan bir seçim aşamasının, kişiler arasında mesleğin gerekliliklerine uygunluk ölçüsüne paralel olarak sonuçlandırılmasını ifade etmektedir.

İslam dini ve Türk toplumunun ananelerinde işi yapanın ehil olması ve işi muhakkak hangi inanca hangi gruba dahil olursa olsun ehil olana vermek gerektiğini vurgulanır. Öte yandan değer yargılarını bir tarafa bırakıp sadece gerçek analizler yaptığımız işi liyakatli biri yaptığında o iş onun elinde parlarken liyakatli olmayan birinin elinde değerini gün geçtikçe kaybedecektir. Liyakat bazlı ise alım olmayan gemi mutlaka karaya vuracaktır, bir kişi bir işte liyakatli ise daha cesur hareketler sergilerken aynı zamanda da güven verecek işe bilgisini ruhu katarken geniş bir bakış açısına sahip olacaktır bu yetenek hem devlete hem işverene hemde halkın menfaatine uygun olacaktır.

Özellikle devlet yönetiminde liyakat olmazsa hem yurt hem de halk uçurumun kenarına sürüklenecek ve devletin bekası derinden sarsılacaktır, bu sebeple oy veren vatandaş ince eleyip sık dokuyarak en layık olanı seçmeli adam kayırma, memleketçilik yapma gafleti içerisine düşmemesi gerekmektedir. Oy vereceği adayı tam anlamıyla her yönden incelemeli oyunu ona göre vermelidir. Seçilen kişi, çalışma etik kurallarının yanında toplumsal değerlerini göz önünde tutarak gerekli atamalarını yapmalıdır.

Yorumlar (0)