"Libya'yı savaş baronlarına bırakmayacağız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kendi halkını bombalayan savaş baronlarının Libya'nın geleceğinde yeri olamaz" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 28.01.2020, 18:38
"Libya'yı savaş baronlarına bırakmayacağız"

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in barıştan değil, savaştan yana olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Kendi halkını bombalayan savaş baronlarının Libya'nın geleceğinde yeri olamaz." ifadelerini kullandı. 

"Hafter barıştan değil, savaştan yana"

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hafter'in çoluk çocuk demeden sivil halka saldırmaya devam ettiğine işaret ederek, "Bu son saldırı onun barıştan değil, savaştan yana olduğunun yeni bir kanıtı. Kendi halkını bombalayan savaş baronlarının Libya'nın geleceğinde yeri olamaz." değerlendirmesinde bulundu. 

Hafter, 4 Nisan'da saldırı emri vermişti

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip tek yönetim olan UMH (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı. 

Hedefine ulaşamayan darbeci general Halife Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı verdiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısında bulunmuştu.

General Halife Hafter'e bağlı güçler, 12 Ocak günü başlayacak ortak ateşkes çağrısına olumlu yanıt vermişti. 

Moskova'dan anlaşma yapmadan ayrıldı

Hafter, Moskova'da gerçekleştirilen Berlin Konferansı'na katılmış, ancak daha sonra konferansı anlaşma yapmadan terketmişti.

Libya'da Hafter yanlısı ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Türkiye ve Rusya'nın 12 Ocak 00.01'den itibaren yürürlüğe giren ateşkes çağrısına "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e saygılarından dolayı" olumlu bir cevap verdiklerini, ancak artık ateşkesin "kendileri için sona erdiğini" ve çatışmaların devam edeceğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)