Libya ve Türkiye mutabakatı imzaladı! AB ile Yunanistan’dan tepki geldi

Libya ve Türkiye arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasının sonrasında Avrupa Birliği tarafından bir açıklama geldi. AB, söz konusu anlaşmanın yasallığının onaylanmadığını ifade ederken, diğer bir taraftan Mısır ve Yunanistan dışişleri bakanları telefonla görüşme yaptı.

GÜNDEM 04.10.2022, 11:30 05.10.2022, 08:28
Libya ve Türkiye mutabakatı imzaladı! AB ile Yunanistan’dan tepki geldi

Dün Libya’ya üst düzey yetkililerin içerisinde bulunduğu bir Türk heyeti ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında anlaşmalara imza atan iki tarafa AB’den hızla cevap geldi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile çeşitli yöneticilerin içerisinde bulunduğu heyet, Libya’ya ziyarette bulunmuş ve burada toplantı düzenlemişti.

Toplantının sonrasında Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Necla Manguş'la basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak Libya ve Türkiye arasında hidrokarbon sektöründe anlaşma bildirisi imzalandığını duyurdu.

Çavuşoğlu, “Üçüncü ülkeler müdahale etmemelidir”

Anlaşmanın birden fazla kolu olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Baz önce imza attığımız hidrokarbon mutabakatı hem denizde hem de karada ve yetki bölgelerimizde kazan-kazan düşüncesiyle Libya ile Türk şirketlerin beraber sondaj, araştırma gibi ortaklığa gitmesini planlanıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Akdeniz'i bütün komşu kıyı ülkelerin faydalandığı barış denizi haline getirme konusundaki kararlılığının asla kaybolmayacağına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Avrupa Birliği'ne giderek bir Doğu Akdeniz Konferansı isteminde bulunmuştur. Şu an Avrupa Birliği'nden iletilen bu çağı için olumlu yanıt bekliyoruz." dedi.

Bunun yanı sıra Çavuşoğlu, “İki egemen ülkenin yaptığı anlaşmaya üçüncü ülkeler tarafından müdahale edilmemelidir. Hakları yoktur.” şeklinde konuştu.

Türkiye duyurdu, AB açıklama yaptı

Dün gerçekleşen bu gelişmelerin sonrasında Avrupa Birliği ve Yunanistan’dan peş peşe eleştiriler barındıran açıklamalar sağlandı.

Mutabakat açıklamasından geçen kısa sürenin ardından Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano’dan bir açıklama yapıldı.

“Mutabakat yasalara aykırı, kabul etmiyoruz”

Avrupa Komisyonu’nun Libya ve Türkiye arasında gerçekleştirdiği mutabakatın yasallığını “kabul etmediklerini” dile getiren Spano, “Bu anlaşmaya kadar Avrupa Birliği 2019 senesinde karşı tavrını açık bir şekilde göstermiştir ve bu hususta oluşan yaklaşımımız hiçbir zaman değişmedi. 2019 senesinde Libya ve Türkiye arasında oluşturulan mutabakat bildirisi yasalara uygun değildir ve üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal etmektedir. Yeni protokolün ayrıntıları henüz netleşmedi ancak bu hususta daha fazla bilgilendirmeye ihtiyacımız bulunuyor.” ifadelerine yer verdi.

Mısır ve Yunanistan açıklamanın ardından hızla görüşme yaptı

Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından sadece AB’de değil, Yunan medyasında da konuşuldu.

Yapılan haberlere göre, Türkiye tarafından yapılan açıklamaların sonrasında Mısır ve Yunanistan arasında bir görüşme yapıldı.

Gerçekleştirilen görüşme Mısır Dışişleri Bakanlığınca doğrulandı. Twitter üzerinden yaptıkları görüşme ile ilgili bir paylaşımda bulunan Dendias, pazar günü Kahire’ye gideceğini ve görüşmeler sağlayacağını aktardı.

Yorumlar (0)