Libya, Türkiye'den resmen asker istedi!

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye'den deniz, kara ve hava askerî desteği istedi.

GÜNDEM 26.12.2019, 23:12 26.12.2019, 23:30
Libya, Türkiye'den resmen asker istedi!

Reuters haber ajansı, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH), Türkiye'den kara, hava ve deniz olmak üzere üç alanda askerî destek istediğini bildirdi.

Türkiye'den sinyal gelmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus ziyaretinin ardından Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Libya'ya asker gönderilmesi meselesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün sordular, asker gönderecek misiniz diye, biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Hem deniz yetki alanlarının sınırlandırılması hem de mutabakat ile Libyalı kardeşlerimize verdiğimiz desteği bir kez daha teyit ettik. Bizim bu anlaşma ile amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değildir, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Biz bu adımı atmamış olsaydık, Türkiye'yi hapsedecek bir oyun sahnelenecekti. Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız." demişti. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de gerektiği takdirde Libya’ya asker gönderme seçeneğinin mutlaka gündeme alınması ve gereğinin cesaretle yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Libya ve Suriye’deki krizlere tepkisiz ve hareketsiz kalındığını takdirde jeopolitik riskler ithal edilmiş olacak, Anadolu coğrafyası tehlikeye atılacaktır. İhtiyaç hâsıl olursa Libya’ya asker göndermek aynı zamanda bir beka meselesi olup Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteğini alacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Kritik anlaşma Meclis'te kabul edilmişti

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Anlaşma hangi alanları kapsıyor?

Anlaşma, güvenlik ve askeri işbirliği, gizli bilgi ve belge güvenliği, istihbarat ve hukuki konular, idari konular, sağlık hizmetleri, mali konular ile gümrük ve pasaport işlemlerini kapsıyor.

Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası kapsamında Libya'da "Ani Müdahale Kuvveti" oluşturulacak. Türkiye, güvenlik güçlerine eğitim verecek. Ayrıca, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği de verecek. 

Talep durumunda Türkiye'de ve Libya'da ortak "Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi" kurulacak. Libya'da müşterek askeri eğitimler yapılacak. Müşterek terörle mücadele harekâtları düzenlenecek. Barışı koruma operasyonları yapılacak.

Deniz, kara ve hava araçları, eğitim üsleri ve silahlar tahsis edilebilecek. Mülkiyet ise tahsis edilen ülkenin olacak.

Uygulama nasıl olacak?

Yetkili kuruluşlar toplantılar yapacak. Askeri kurumlarda eğitim faaliyetleri başlatılacak. Savunma ve güvenlik kurumları irtibatlandırılacak. Atışlı ortak tatbikatlar düzenlenecek. Uygulama programları hazırlanacak. İstihbarat alanında iş birliği yapılacak. Her yıl ikili görüşmeler yapılacak. Karşılıklı misafir öğrenci ve personel gönderilecek.

Yorumlar (0)