Libya tezkeresi kabul edildi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderme tezkeresini görüşmek üzere toplandı. Yapılan oylama sonucu tezkere kabul edildi.

GÜNDEM 02.01.2020, 09:46 02.01.2020, 17:58
Libya tezkeresi kabul edildi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bugün Libya'ya asker gönderme tezkeresi için Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. 

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Oylamaya 509 milletvekili katıldı. 

Tezkere, 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyu ile Meclis'ten geçti. 

Oylama öncesi kim ne dedi?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, öncelikle usule ilişkin itirazları yanıtladı. Anayasa'nın 93'üncü maddesine göre toplantı çağrısını yaptığını kaydeden Şentop, "Meclis'in toplantıya çağrılması konusunda salı günü üzerinde duruluyordu. Uygun olmayacağını ifade ettim. En uygun tarih 1 Ocak'tan sonra olur diye ifade ettim." dedi.

Aytun Çıray: Askerimiz Vietnam gibi çatışmaların ortasında kalabilir

İYİ Parti adına konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "İktidar ekonomik kriz şartlarında ayakta duruma mücadelesi veren Türk milletine geçici huzuru çok gördü. Bu acele neden? Tezkere onaylandığı anda Türkiye husumetlerle yüz yüze kalacak. Ağır bedeller ödetebilecek oldu-bittilerle karşı karşıyayız. Tezkereye karşı çıkmamızın güçlü nedenleri var. Bizi Arap coğrafyasında bir nefret objesi haline getirecek. Rusya ile karşı karşıya geleceğiz. Askerimiz Vietnam gibi çatışmaların ortasında kalabilir. Tezkere bu kadar önemli diyorsunuz bir tane bakan yok." dedi. 

Ünol Çeviköz: Libya'ya asker göndermek için hukuka dayalı bir zemin yaratılmaya çalışılıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına söz alan İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Rusya'nın Halife Hafter'i güçlü bir şekilde desteklediğini, ABD'nin de iyi ilişkiler kurduğunu belirterek, "Bu Trablusta'ki hükümetin kırılgan bir zemin üzerinde durduğunu göstermektedir. Libya'ya asker göndermek için hukuka dayalı bir zemin yaratılmaya çalışılıyor. Bölge ülkeleriyle kapsamlı bir istişare yaptınız mı? Tunus bunun olumsuz olacağını söylüyor. İtalya, Fransa, Mısır, Yunanistan ile bir istişare yapıldı mı? Türkiye bölgedeki diğer ülkelerin vekalet savaşına dahil olmamalı. Bu tezkere Anayasa'nın 92'nci maddesine aykırıdır. Telafisi güç durumla karşılaşmamak için büyük devletler gibi iki tarafla da temas kurup diplomasi kanalları açık tutulmalıydı." ifadelerini kullandı.

İsmet Yılmaz: Libya'ya sağlanacak destek uluslararası hukuka uygundur

AK Parti  adına söz alan Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, tezkereye destek vereceklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin kültürel ve sosyal bağları olan Libya'nın yardım çağrısında bulunmaması düşünülemez. Libya'ya sağlanacak destek uluslararası hukuka uygundur. Tezkerenin kabulü halinde ülkemiz milli çıkarlarımıza halel getirecek oldu bittileri önleyecektir. Libya birilerine uzak gelebilir. Libya bizim deniz komşumuzdur. Libya'da ne işimiz var sözü dar bir bakış açısını temsil eder. Dış politikada 360 derece bir perspektifle çalışmalarımızı yürütüyoruz." açıklamasında bulundu. 

Tezkerede ne deniyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına gönderilen tezkerede, şu ifadeler kullanıldı:

"Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, tüm bölgeyi etkileyebilecek, Libya'nın bütünlüğü ve istikrarına yönelik tehditler, DEAŞ, El-Kaide ve diğer terör örgütleri, yasa dışı silahlı gruplar ile yasa dışı göç ve insan ticareti ile mücadelede Türkiye'den askeri destek talebinde bulunmuştur.

Bu mülahazalar dışında, Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya'daki gayri meşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin Libya'daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım."

Yorumlar (0)