Libya'dan 25 yıl sonra ilk gemi: Seferler başladı

25 yıl aradan sonra Türkiye ile Libya arasındaki yolculu gemi seferleri yeniden başladı ve ilk gemi bugün İzmir’e geldi.

GÜNDEM 05.12.2021, 14:20 05.12.2021, 15:30 Hanife
Libya'dan 25 yıl sonra ilk gemi: Seferler başladı

25 yıl aranın ardından; Karanfil Group, Kevalay Turizm ve Libya Demir Çelik Şirketi (LISCO) ortaklığıyla Türkiye-Libya yolcu gemisi seferleri yeniden başladı. Bu kapsamda 3 gün önce Libya'nın Misrata kentinden yola çıkan ilk yolcu gemisi "Kevalay Queen", İzmir'e ulaştı.

107 yolcusu ile İzmir Alsancak Limanı'na yanaşan Kevalay Queen gemisini; DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı, Türkiye Libya İş Adamları Derneği Başkanı ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil karşıladı.



Burada gazetecilere açıklama yapan Murtaza Karanfil,  Türkiye ile Libya arasında iki sene önce imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına yönelik Mutabakat Muhtırası sayesinde, iki komşu ülkeni ilişkisine katkı sağlamak amacıyla yeterli ilgi görmemesi nedeniyle 1996'da sonlandırılan gemi seferlerini yeniden başlattıklarını söyledi.



Seferler hem turizm hem ticari açıdan  çoğaltılacak

Karanfil açıklamada; yolcu, yük ve araç taşıyacak bu gemilerin 700 koltuklu, 500 yataklı yolcu kapasiteli olduğunu ve 520’ye yakın araç alabildiğini kaydederek şu ifadelere yer verdi:

"Libya’dan gelen yolcu gemisi 2 gün içerisinde gelmesi gerekirken dün İzmir’deki fırıtına nedeniyle bir günlük aksama yaşayarak üç günde İzmir’e ulaştı. İlerleyen zamanlarda bu seferleri hem ticaret hem turizimde katkı sağlayacak şekilde farklı şehirlere çoğaltabiliriz.”



“Libya, Afrika’nın anahtarı”

Seferlerin haftada bir olarak planlandığını ancak yaz dönemlerinde sefer sayılarının artırmayı düşündüklerini kaydeden Karanfil, Afrika’nın anahtarı konumundaki Libya’nın nüfusunun çok üzerinde tüketimde bulunduğunu da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelişecek olan Afrika’nın tedarikinde Libya,  önemli rol oynayacaktır. Lojistikte Türkiye’nin jeopolitik konumu önemli. Bu iki ülkenin işbirliği ile hem Afrika’ya giren ürünlerde hem de Afrika’dan dünyaya dağılacak ürünlerde büyük rol almış olacak. 500 yıla dayanan bir ilişkimizin, kültürümüzün olduğu Libya’yı biz kardeş bir ülke olarak görüyoruz.”



Libya Kevalay Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mecihi  is eyaptığı konuşmada;  iki ülke arasındaki ilişkinin "aziz kılınmasından" memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bu yolcu gemisi ilişkileri geliştirecek ve biz de elimizden geleni yapacağız" ifadelerine yer verdi.


 

Yorumlar (0)