Libya'da dirsek teması! Türkiye ile İtalya anlaştı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile ortak basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM 19.06.2020, 16:42
Libya'da dirsek teması! Türkiye ile İtalya anlaştı...

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşme sonrası basın karşısına çıktı.

Ortak düzenlenen basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve İtalya'nın Libya'da kalıcı barış istediğini ve sonuç verici siyasi süreç için birlikte çalışmaya devam edileceğini bildirdi.

İtalyan Bakan Luigi Di Maio ile görüşmesinde önceki gün yaptığı Libya ziyaretine ilişkin bilgi aktardığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'nın, Libya konusunda İtalya'nın oynadığı kritik rolün farkında olduğunu söyledi.

İtalya'nın Libya'da dengeli bir rol oynadığını ifade ederek İtalyan makamlara teşekkür eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın bazı AB ülkeleri gibi darbeci Halife Hafter'in yanında yer almadığını ve ateşkes süreci ile siyasi süreç için samimi olarak çaba sarf ettiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya konusunda bundan sonraki ikili, üçlü ve diğer platformlarda İtalya'yı da görmeyi arzu ettiklerini, bunu Rusya'ya ve diğer ülkelere de ilettiklerini bildirdi.

İtalya'nın konumu ne?

İtalya, Libya konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin aksine Halife Hafter'in yanında yer almadığı gibi zaman zaman Halife Hafter'in sivillere dönük saldırılarında sert kınamalar yayınlıyor.

Libya'nın yeni patronunun Erdoğan olduğu İtalya basını tarafından kabul edilse de Roma, Libya'daki çıkarlarını da tamamen kaybetmek istemiyor.

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı anlaşma sonrası ateşi yükselen Yunanistan'la masaya oturan İtalya da "İyon Denizi’nde Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması" imzalamıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise Türkiye'den Libya'ya giden bir kargo gemisi, İtalyan komutanın komuta ettiği Yunan savaş gemisi tarafından durdurulmak istenmiş, Türk komutanın telsizden geçtiği "Bu gemi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti koruması altındadır" anonsuyla Yunan savaş gemisi geri çekilmişti.

Yorumlar (0)