Libya Başbakanı: Türkiye ile anlaştık, karşı çıkanları önemsemiyoruz!

Türkiye ile imzaladıkları mutabakat muhtırasına bazı ülkelerin karşı çıktığını belirten Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, "Kimin karşı çıktığıyla ilgilenmiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi artacak. Kara sularımızdan petrol çıkarma çalışmalarımıza başlıyoruz." dedi. İşte Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın kapsamı...

GÜNDEM 06.10.2022, 11:46 07.10.2022, 08:53 Hakan Öksüz
Libya Başbakanı: Türkiye ile anlaştık, karşı çıkanları önemsemiyoruz!

Resmi temaslarda bulunmak için Libya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Ekim'de iki ülke arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırasına imza atmıştı. İki ülke arasındaki ticaretin yerel para birimleriyle yapılacağı belirtilmiş, ticaret hacminin ise 4 milyar doları aşmasının hedeflendiği kaydedilmişti.

Abdulhamid Dibeybe: "Anlaşmaya karşı çıkanları umursamıyoruz"

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırası, bölgedeki bazı ülkeleri rahatsız etti. Enerji alanında Türkiye ile yapılan anlaşmaya ilişkin bir televizyon kanalına konuşan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, "Hangi ülkelerin bu anlaşmaya karşı çıktığıyla ilgilenmiyoruz. Türkiye'nin dışında başka ülkelerle de benzer mutabakat muhtıraları imzalayabiliriz." dedi.

"Türk yetkililerle bir yıldır görüşüyoruz"

Yapılan anlaşmalarda herhangi bir yanlışlığın olmaması için Türk yetkililerle yaklaşık bir yıl boyunca defalarca görüştüklerinin altını çizen Dibeybe, "Bu anlaşmayla birlikte kara sularımızda petrol arama çalışmalarına başlamış olacağız. Haklarımızdan taviz vermeye niyetimiz yok. Türkiye ile imzaladığımız mutabakat muhtırası, bölgeden çıkarılan petrolden gelen servetimizi artıracak." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez bankaları arasında swap anlaşması yapılacak!

İmzalanan mutabakat muhtırası ile ilgili Libya'da basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya halkına destek vermeye devam edeceğiz. Libya bir bütündür, bölünemez. Bu doğrultuda Libya'daki bütün kesimlerle iletişim halindeyiz. İmzaladığımız muhtıra kapsamında iki ülkenin merkez bankaları arasına swap anlaşması yapılacak. Türkiye ve Libya arasındaki ticaret hacminin 4 milyar doları aşmasını hedefliyoruz." demişti.

Yorumlar (0)