Lavrov'dan Antalya'da ilk açıklama: Zelenskiy bizi anlamaya başladı

Antalya’da düzenlenen Ukrayna-Rusya-Türkiye Dışişleri Bakanları Toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, önemli açıklamalar yaptı ve Ukrayna’ya yönelik eleştirilerde bulundu. AB, ölümcül silahları teşvik ediyor diyen Lavrov “Yeni bir Nazi hükümeti istemiyoruz” açıklamasını yaptı. 'Dostane ve askeri bir olmayan bir Ukrayna talep ettiklerini' belirten Lavrov, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin, kendilerini anlamaya başladığını belirtti.

GÜNDEM 10.03.2022, 13:59 10.03.2022, 16:14
Lavrov'dan Antalya'da ilk açıklama: Zelenskiy bizi anlamaya başladı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya’da düzenlenen Ukrayna-Rusya-Türkiye Dışişleri Bakanları Toplantısından sonra basın toplantısı düzenledi.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov: "Müzakerenin yerini alacak bir şey yok"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya'da Türkiye'nin arabuluculuğu ile düzenlenen Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısından sonra açıklamalar yapıyor.

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile konuştuk ve ardından üçlü bir toplantı yaptık. Türk tarafının teklifiyle bu görüşme yapıldı. Sayın Erdoğan'ın, Rusya lideri Putin ile görüşmesi neticesinde bu görüşme kararı aldık. Krizin çözümüne ilişkin her türlü teması destekleriz." diyen Lavrov, "İnsani koridorların günlük olarak açılmasına ilişkin tavsiyemizin hâlâ geçerli olduğunu teyit ettik” sözlerini kullandı.

Ukrayna'ya verilen askeri desteği eleştiren Lavrov, “Ukrayna’ya silah yollayanlar eylemlerinden sorumludurlar. Öte yandan kiralık savaşçıları da burada teşvik edenler sorumlu olacaktır." açıklamasını yaptı ve şöyle devam etti:

“Bugünkü görüşmemiz neticesinde şu görüldü ki müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz. İnsani konuları özellikle ele aldık. Sivillerin ve askeri birliklerin zarar görmemesi adına ne tür tedbirler alınabileceğini tartıştık. İnsani koridor açılması için tavsiyemizi tekrarladık. Konuşulan şeylerin, kağıt üzerinde kalmasını istemiyoruz, çözüm istiyoruz. Rus topraklarındaki müzakerelerin netice vermesini istiyoruz. Toplu bir şekilde Ukrayna krizinin çözüme ulaştırılmasını istiyoruz. Tüm tarafların çıkarlarını göz önünde bulundurarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.”

“Zelenskiy, bizi anlamaya başladı”

Lavrov, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şunu da gördük. Silah tesisleri gizlice çalışır haldeymiş. Zelenskiy artık bizi anlamaya başladı. Bunu iyi karşılıyoruz. Son ana kadar biz, diplomatik çözümü denedik, Ukrayna'ya NATO anlaşması ile ilgili tekliflerimizi bildirdik, Ukrayna dahil burada bütün kıtanın güvenliği de dikkate alınıyordu. Ukrayna ise biz karar veririz diyerek söz konusu tekliflerimizi reddettiler. Bu sebeple Başkan Putin de açık bir şekilde harekatı neden başlattığını açıkladı. Rus kilisesinin, dili ve kültürünün yasaklanmayacağı ve Nazi Devleti olmayan bir Ukrayna istiyoruz.”

“Avrupa, ölümcül silahları teşvik ediyor”

Avrupa Birliği’ne eleştirilerde bulunan Lavrov, “Yurt dışından Ukrayna’ya silah tedarikini tehlikeli bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Ölümcül silahların Ukrayna'ya girişini AB teşvik ediyor. Diğer devletlere saldırmayacağız, Ukrayna'ya da bir saldırı düzenlemedik. Ukrayna kendi içinde laboratuvar kuruyor ve ileride bunlar biyolojik silahlar üretmek için kullanılabilir, Ukrayna bunları alenen reddetti. Avrupa ise ‘elimizde bilgi yok', BM de ‘Elimizde bilgi yok’ diye cevap verdi. Bu da bizi şaşırtmıyor.” açıklamasını yaptı.

“Yeni bir Nazi hükümeti istemiyoruz”

“Ukrayna'ya bombalarla saldırı düzenlenmesini nasıl açıklayacaksınız, Rusya borçlarını ödeyemeyecek hale düşüyor. Bu durumu nasıl açıklayacaksınız?” şeklindeki soruya ise Lavrov, şöyle cevap verdi:

"Rus silahlı kuvvetlerinin işlediği canavarlıklar gibi bir sürü iddiayla karşı karşıyayız. Bu doğumevinde bütün doktor ve hemşirelerin kovulduğu ile ilgili veriler 3 gün önce BM'ye sunuldu. Aslında her durumda objektif bilgiler ve haberler veren kişilerle kimse ilgilenmiyor. Hükümetimiz ve devlet başkanımız da bunun üzerinde çalışıyor. Ukrayna’da biyolojik laboratuvarlar ortaya çıktığı zaman, Batılı devletlerin aklına ve vicdanına seslenerek anlaşma yapmak istedik. O zaman bizi anladılar fakat 'NATO üyeliğine karışmayınız' dediler. Bizim güvenlik kaygılarımızı ve çıkarlarımızı ilgilendiren meselelere NATO nasıl karar verebilir. Ukrayna'daki eylemlerimizi haklı çıkarmaya çalışmıyoruz. Biz açık bir şekilde amaçlarımızı dile getirdik. Yeni Nazi hükümeti istemiyoruz. Halkımız sıkıntılarla karşılaşıyor fakat sağlıklı bir şekilde bu krizden çıkmayı umuyoruz. Bilinçli bir şekilde herkesin bu krizden çıkmasını diliyoruz. Hiçbir Batılı devlete bağımlı olmamayı umuyoruz.

“Putin temastan kaçınmamıştır”

Zelenskiy ile Putin arasında bir görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin de konuşan Lavrov, “Putin temaslardan kaçınmamıştır, temasların lafta kalmasını biz istemiyoruz. Kuleba ile konuştuk, bir katma değer olacaksa görüşürüz. Son yıllarda Ukrayna devleti, sürekli laf olsun diye görüşme yapılsın talebini iletiyor, somut bir sonuç için değil. Kiev'den beklenen taahhütlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Görüşmeler bir problemin çözülmesi için yapılır, sonuç getirmeyecekse neden görüşme yapılsın?”

“Rusya, ölüm kalım mücadelesi veriyor”

Lavrov’un açıklamalarının devamı şu şekilde:

“Rus kökenli her şeye bir saldırı var. Batı’nın, faaliyetlerimize tepkisi bu yüzden bu derece hiddetli. Rusya, ölüm kalım mücadelesi veriyor. Rusya, dünyanın siyasi haritasında söz konusu çıkarları görmezden gelinerek ölüm kalım mücadelesi veriyor.”

“Sürecin gidişatını değiştirmek için buraya gelmedik”

“Biz sürecin gidişatını değiştirmek için buraya gelmedik.” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belarus’ta süreç fiilen işliyor, orada görüşmeler var. Paralel başka bir görüşmeyi burada açmıyoruz, yeni formatlar arzulanıyor. Fakat bugünkü görüşmeye bakacaksak Sayın Kuleba, 'ateşkes ile ilgili anlaşamadık' demiş. Bizim böyle bir hedefimiz zaten yoktu. ‘İnsani koridor oluşturalım, ateşkes ilan edelim’ deniyor. Tüm bunları, iyi niyetlerimiz sonuçlanmadı düşüncesini uyandırmak için gazetecilere söylüyor. Anlık algılar ile ilgili burada çalışmalar yapılıyor, ana unsurlar görmezden geliniyor.”

Yaptırımlar ile ilgili de açıklama yapan Lavrov, "Batı'ya bağlı olmayacağız. Hiç kimse ekonomimizi kötü duruma getiremeyecek. Tüm bunları biz, Batılıların vicdanına bırakıyoruz, biz gazı ve petrolü cezalandırmak için kullanmadık" açıklamasını yaptı.

"Rusya'nın askeri yardım meselesine kırmızı çizginiz nedir?" sorusuna cevap veren Lavrov şunları söyledi:

"Ukrayna'yı silahlandıran devletlerle ilgili olarak bunların, kendileri için büyük bir tehdit oluşturdukları düşüncesindeyiz. NATO devletlerine yönelik bizim bir planımız olduğunu hiçbir şekilde dile getirmedik. Liz Truss, ‘Putin, eğer Ukrayna'da kaybetmezse ihtiraslarının sınırı olmaz’ sözlerini kullanmıştı. Bunu ifade eden biz değiliz.”

“Nükleer savaş çıkar mı?

Lavrov, “Nükleer savaş çıkar mı?" şeklindeki soruya, “Buna inanmıyorum. Nükleer meselesi, Batılı temsilciler tarafından ortaya atıldı.” şeklinde cevap verdi.

“Başka bir görüşme yapılır mı?”, “Rusya, bu görüşmelerle çözümü hedefliyor mu? Ne zaman ateşkes olur” şeklindeki sorulara ise Lavrov, şu şekilde yanıt verdi: 

“Her türlü formatta görüşebiliriz yalnızca bu görüşmeler, görüşmüş olmak için olmamalı. Siviller ölüyor, 3. defa anlatıyorum. Her seferinde bu doğumevinden söz ediliyor, burada bir manipülasyon var. Hiç kimse, başka devletlere halel getirecek bir biçimde güvenlik sağlayamaz. Baskın rol çabasına kimse girmemeli. AB değil bireysel devletler, yükümlülüklerini yerine getirmeli. Bakın diplomasi bakın ne duruma geldi. Her türlü sorun diplomasiyle çözülür deniyor. Ukrayna'nın silahtan arındırılması lazım. Çünkü burada Rusya’ya bir tehdit oluşmuş durumda. Olayları dürüst bir şekilde yürütmek istiyoruz. Böyle olursa çözüm sağlanmış olurdu. Bizimle bu süreci dürüst olarak yürütmek isteyen yok. Bütün AB'ye yönelik tehdidi fark ederler zannediyorum”

Yorumlar (0)