Kurumaya yüz tutan Gökçedere Gölet’i yeniden canlandı

Yağmur ve kar yağışlarının yoğun yaşanmasından sonra Bayburt'un Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere Beldesinin derinliği yaklaşık 40 metre olan gölet geçmişteki dolu günlerine tekrar kavuştu.

GÜNDEM 15.04.2022, 10:56 15.04.2022, 12:59
Kurumaya yüz tutan Gökçedere Gölet’i yeniden canlandı

Gökçedere Gölet’i bir önceki yılda yaşanan kuraklık sebebiyle etkilenmiş ve suları çekilmişti. Kuruma noktasına gelen gölet, bu yıl karların erimesi ve yağan yağmurun etkisiyle birlikte yükseliş gösterdi. Suyun debisinde artış gözlendi.

‘Göletin suları 30-40 santimetre üzerinde artış gösteriyor’

Günlük olarak göletin suyunun 30-40 santimetre civarında arttığını, debisinin yükseldiğine dikkat çeken Yavuz Bakır, "Geçtiğimiz yılda gölet tamamen kuruma noktasına geldi, zirai sulamalar bu sebeple yapılamadı. Çekilen suların etkisiyle son zamanlarda sulamayla ilgili olan işlerinin iptalini sağlamıştık. Bu yıl karın fazla yağışı ve yağışların bol olması Allaha şükür ki göletin su seviyesini arttırdı. Günlük olarak ölçümler gerçekleştiriyoruz, günlük olarak bakıldığında göletin suları 30-40 santimetre üzerinde artış gösteriyor. Suyun debisi gün geçtikçe yükseliyor ve artmaya devam edeceğini görüyoruz" dedi.

Boşa akan sular için yeni proje

Bakır, su seviyesinin artış göstererek göletin eski haline gelmesiyle tüm beldenin mutluluk duyduğunu söyleyerek, göletin boşa akan suları için ise bazı projelerle Gökçedere Gölet’ine dökülmesini sağlayacaklarını, bunun etkisiyle göletin suyunun artış olacağını bildirdi.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında göletin belli bir suyunun olduğunu bir o kadar da boşa giden miktarı için istekte bulunan Bakır, "Suyun kanalının genişletip boşa akan suyun hepsinin Gökçedere Gölet’ine akmasını için yapılan toplantıda Bölge Müdürümüze, Valimize durumu ilettik. Yetkililer durumu incelemeye alıp, gerekenler yapılacaktır" dedi.


 

‘Pulur çayı ilimize güzellik katıyor’

Gökçedere Belediye Başkanı Yavuz Bakır, il içerisinden geçen Pulur çayında geçtiğimiz yıla farkla su seviyesinde artış gözlemlendiğini belirterek, "Pulur çayımızın su seviyesinde yüksek bir artış var. Şu an çok coşkulu bir şekilde akıyor. Geçtiğimiz yılda ayaklarınızı suya soksanız ayaklarınız ıslanmayacak derecedeydi. Pulur çayının suları farklı yerlerden gelip Çoruh'un sularıyla bir oluyor, Çoruh Nehrini besliyor. Pulur Çayı ilimize farklı bir güzellik katıyor. Suların artış göstermesinden çok memnunuz " sözlerine son verdi.
 

Yorumlar (0)