Kurum: Açelya Apartmanı ve etrafındakiler risk altında

Çankaya’da çökme riski nedeniyle yıkımına başlanan bina ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yapılan kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı ve etrafındaki apartmanların şu an için risk altında olduğunu, etraftaki 11 binayı da riskli gördüklerinin altını çizdi.

GÜNDEM 11.04.2021, 14:04 12.04.2021, 11:02 Hanife
Kurum: Açelya Apartmanı ve etrafındakiler risk altında

Çankaya’da Açelya Apartmanı'nın yer aldığı alanda incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada yaptığı bilgilendirme de, söz konusu olayın ardından bölgedeki 21 binada risk tespit edildiğini ve 900 kişinin misafirhanelere yerleştirildiğini atardı.

Bakan Kurum, olay nedeniyle vatandaşların mağdur olmamaları için çalıştıklarını belirterek, olayın kontrolsüz yapılan kazıdan dolayı meydana geldiğini ve şuanda da Açelya Apartmanı ve etrafındaki apartmanların risk altında olduğunu belirtti. 

155 bağımsız bölüm risk altında

Riskli binaların yıkımını gözetim altında, belediyelerle birlikte başlattıklarını aktaran Kurum, ekiplerin, etraftaki 11 binada dahil olmak üzere toplamda 14 parselin olduğu, 155 bağımsız bölümün tehlike altında olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

‘Devletin tüm imkanlarıyla Ankaralı hemşerilerimizin yanında’

Bu bölgede kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceklerini söyleyen Kurum, oluşturulacak kriz masasında, vatandaşların taşınma, eşya, kira yardımı yapılacağını ve Kağıthane'de, Kartal'da, Malatya'da, Elazığ'da, İzmir'de yapılan destek yardım çalışmalarının, aynı şekilde Ankara Çankaya'da yapılacağını, İleri mahallesindeki TOKİ’nin de hızlıca inşaatlarının yapılacağını kaydetti. Kurum, vatandaşlarımız müsterih olmasını, devletin tüm imkanlarıyla Ankaralı hemşehrilerinin yanında olduğunu ve verilmesi gereken tüm desteklerin verileceğinin altını çizdi.

‘Her türlü cezai işlem yapılacak’

Ayrıca Bakan Kurum, sürece ilişkin hukuki tahkikatın başlatıldığını hatırlatarak, sorumlularla ilgili her türlü cezai işlemin yapılacağının da altını çizdi.



"Taşınma sürecini başlatacağız"

Gazetecilerin "Yıkım aşamasında bir tarih var mı?" sorusunu yanıtlayan Kurum, Açelya Apartmanı'nın kısmi yıkımın gerçekleştirildiğini, bugün itibarıyla yol altı ve kotu denetimli bir şekilde binanın tutulması gerektiğini, bunun için gerekli çalışmaların yapıldıktan sonra, aşağıdan belediye ile bir topuk yaparak, kontrol altına aldıktan sonra etraftaki binaların taşınma sürecini başlatacaklarını söyledi.

‘Diğer binaların zarar görme riskini ortadan kaldırmaz zorundayız’ 

Ayrıca yıkılma ve yıkımın diğer binalara zarar vermesi riskinin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Kurum, bu yüzden süreci dikkatli yürütmek durumunda olduklarını, ama bugün itibarıyla bu riski ortadan kaldıracaklarını öngördüklerini belirtti. 

Riskin kaldırılmasının ardından aşağıdan topuk çalışmasını da yarın itibarıyla tamamlayacaklarını, diğer binaların da salı günü itibarıyla taşınma sürecini başlatabileceklerini öngördüklerini ifade eden Murat Kurum, taşınma sürecinin bitmesinin hemen ardından TOKİ Başkanlığının uygulama projelerini çalışacaklarını, akabinde en geç 1-2 ay içerisinde ihalesini yapacaklarını ve en kısa sürede de inşaatları bitireceklerini söyledi.


 

Yorumlar (0)