Kurtuluş Savaşı’ndan yadigar tren istasyonu: Yahşihan

Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı dönemlerde İç Anadolu’dan Ankara’ya gıda ve cephane taşınmasında stratejik bir önemi bulunan; ayrıca o dönemin inşa edilen ilk istasyonu olma özelliğini taşıyan Yahşihan İstasyonu 97 yıldır tüm ihtişamıyla ayakta durmaya devam ediyor.

GÜNDEM 29.10.2021, 13:13 31.10.2021, 09:34
Kurtuluş Savaşı’ndan yadigar tren istasyonu: Yahşihan

Kırıkkale-Ankara yolu üzerinde tüm heybetiyle duran Kurtuluş Savaşı’ndan kalma en önemli emanetlerden Yahşihan İstasyonu, yıllar boyunca Türkiye’nin doğusunu Ankara’ya bağlayan bir demir yolu hattı oldu. 1924 yılında inşa edilmiş ve erken Cumhuriyet döneminin en belirgin karakteristik özelliklerini barındıran istasyon Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı dönemlerde İç Anadolu Bölgesi’ndeki depolarda istiflenmiş cephanenin Ankara’ya ulaşmasında çok önemli bir rol üstlendi.

97 yıl boyunca aralıksız hizmet vermeye devam eden Yahşihan Tren İstasyonu bugün de hala ilk günkü heybetiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

 Kurtuluş Savaşı’nda stratejik bir nokta

  Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz yaptığı açıklamada buranın tarihteki önemine dikkat çekerek "O zaman hüküm süren savaş koşullarında Türk kadınlarının yaptığı yemekler, levazımlar (ordunun ihtiyaç duyduğu araç gereçler) Yahşihan Tren İstasyonu’ndan Malıköy'e kadar gidiyordu. Biz buranın tarihini araştırdığımızda Kurtuluş Savaşı’nda ilk istasyonun Yahşihan, son istasyonun yani varış istasyonunun ise Polatlı Malıköy olduğunu tespit ettik. Bunu tarihçilerle de görüştük. Kadınlarımız o dönemin zorlu koşullarında çorap örmüşler, cepheye ördükleri yelekleri göndermişler, ellerindeki tarhanayı, bulguru, çorbayı, Keskin’den, Kırşehir’den Karakeçili’den gelen levazımların hepsini merkez olarak burada toplayıp göndermişler. Burasının Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi tartışılmaz” dedi.

Yorumlar (0)