Kurban eti saklanırken nelere dikkat edilmeli? İşte en yetkili isimden tavsiyeler... 

Kurban Bayramı etleri saklanırken vatandaşların sıkça yaptığı hatalara dikkat çeken Kasaplar Federasyonu Yalçındağ önemli tavsiyeler verdi.

GÜNDEM 11.07.2021, 10:20 12.07.2021, 09:29
Kurban  eti saklanırken nelere dikkat edilmeli? İşte en yetkili isimden tavsiyeler... 

Kurban Bayramı amacıyla hazırlıklara başlanan bugünlerde vatandaşların en fazla dikkat etmesi gerekli olan husus da kurbanlık etlerin nasıl saklanması gerektiği.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etleri konusunda vatandaşların dikkat etmeleri gerekli olan hususları aktardı.
Yalçındağ, bayramda yaklaşık 3,5 milyon küçükbaş ve 900 bin büyükbaşın kurban edilmesinin beklendiğini kaydederek, bunun da yaklaşık olarak 200 bin ton karkas et üretimine karşılık geldiğini kaydetti.

"Tosun ve inek 2 yaşını geçmeli"

Yalçındağ kurban olarak kesilebilecek olan hayvanların dini olarak uygun olabilmesi amacıyla kimi özellikleri taşıması gerektiğine dikkat çekip şu bilgileri paylaştı.

"Tosun ve ineğin 2 yaşını geçip hamile olmaması gereklidir. Koyun ve koç ise 6 ayı doldurunca annesinin büyüklüğüne ulaşacak. Keçi de 1 yaşını bitirmiş olmalı. Bir gece önceden kurbanımıza yemek yedirmememiz lazım. Çünkü midesi dolu hayvanın kesilmesi hayvana eziyet verir. Muhakkak büyükbaşta kesim için hazırlanmış olan yerler tercih edilmeli ve konuya ilişkin uzmanların bu işi yapması gerekli."

"Kesilen etler kovalara ve naylon torbalara koyulmamalı"

Kesim işleminin bitirilmesi sonrası hayvanın vücut ısısının düşmesini beklemek ve ardından parçalama işleminin yapılması gerektiğini kaydeden Yalçındağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Hazırlanmış olan etlerin sıcak bir şekilde kova, naylon torba veya küvete koyulup taşınması kısa süre içerisinde etin bozulmasına sebep olur. Soğumasını beklemeden parçalamak durumundaysak en kısa sürede etleri eve götüreceğiz. Masanın üzerine temiz bir örtü sermenin ardından gölgelik bir yerde birbirine değdirmeden etleri yerleştirerek soğumasını bekleyeceğiz. Soğumasının ardından tepsiye veya borcama koyarak buzdolabına kaldıracağız. Et sıcakken özellikle, naylon torba içerisinde buzdolabına değil dondurucuya dahi koysanız o eti bir daha kullanamazsınız." dedi.

"Herkese kıyma çektirmeyin"

Etlerin temizlenmesinin yıkanarak olmayacağını söyleyen Yalçındağ, etin yıkandığında kirliliğin her yöne bulaşabileceğini söyledi.
Çevrede Kurban Bayramı'nı sektör haline getiren ve pastadan dilim kapmak isteyenler olduğunu söyleyen Yalçındağ, "Masanın üstüne bir kıyma makinesi koyarak, "Kurban eti çekilir" afişiyle satış yapmaya çalışıyorlar. Bakanlığın genelgesi açıktır, bu yasaktır. Etin yenilemeyecek olan yerlerini görerek üzerinden ayırmadığınızdan kıyma çekildiği zaman etin bütününe bu kirliliği bulaştırırsınız. Meslekte bulunmayan insanların bu uğraşlarda olması yasaktır. Böyle bir şey gördüklerinde vatandaşlarımız ALO 174'e ihbar etsinler. Buradan biz kazanılacak olan 5-10 TL'nin peşinde değil. Mühim olan halka verilmiş olan hizmetin kalitesinde artış sağlanması." şeklinde konuştu.

"20 bin tonluk et ziyan olabilir"

Yalçındağ, etlerin yanlış yapılan kesimlerle ziyan edilmemesinin önemine işaret ederek, "200 bin tonluk ette yüzde 10'u bile kullanılamaz hale gelse 20 bin ton eder. 5 milyon nüfuslu Ankara'nın 1 aylık et ihtiyacını gösterir bu. Kıyma çekmenin maliyeti 2 TL. Bundan para kazanmak derdimiz değil, amacımız vatandaşın etini güzelce yiyebilmesi." ifadelerini kullandı.

Etin kasaptaki parçalara ayrılma işleminin bitirilmesinden sonra tüketimlik olacak şekilde bölünüp derin dondurucuya koyulmasını tavsiye eden Yalçındağ, vatandaşlara etleri derin dondurucuda saklamaları gerektiğini ve kullanacaklarında çıkarmaları tavsiyesinde bulundu.
Kurban derisinin tüysüz bölgesine kaya tuzu dökülüp iki tarafından katlayıp rulo olarak bağışının yapılması gerektiğini söyleyen Yalçındağ, "Milli bir servettir bu. Buna dikkat etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)