Kuraklık alarm veriyor: Türkiye’nin en uzun nehri, dereye döndü 

Sivas’tan doğan ve Karadeniz’den dökülen Kızılırmak nehrini ve 4 Eylül Barajı’nı kuraklık vurdu. Türkiye’nin en uzun nehri, dereye dönüştü.  

GÜNDEM 13.09.2021, 09:14
Kuraklık alarm veriyor: Türkiye’nin en uzun nehri, dereye döndü 

Anadolu’nun bereketli topraklarını binlerce senedir zenginleştiren, Hitit medeniyetini doğuran Kızılırmak havzası, küresel ısınmanın kurbanı olma yolunda ilerliyor. Sivas’ın İmranlı ilçesinin Kızıldağ’ındaki güney yamaçlarından doğan ve Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e dökülen Kızılırmak, ülkenin en uzun nehri konumundayken bölgeden gelen son veriler dikkat çekti. Kızılırmak’ın Kesik Köprü ve Eğri Köprü kesimlerinde suyun hayli azalması, vatandaşlarda panik durumu yarattı. 

Uzun yıllardır suyun bu denli azalmadığını söyleyen vatandaşlar, Kızılırmak’ın bazı yerlerinde dere görüntüsünün oluştuğunu kaydetti.  



Barajlardaki su seviyesi tehlike çanları çalıyor 

Devlet Su İşleri tarafından 2009 senesinde Hafik’e 25 kilometre uzaklıkta inşa edilen Pusat-Özen Barajı’nda su seviyesi tehlikeli şekilde düşmüş durumda. Pusat köyünün eskiden baraj altında kalan yerleşim yerleri, su seviyesinin düşmesiyle birlikte ortaya çıktı. Bazı evlerin kalıntıları, araziler ve cami minaresi artık rahatlıkla görülebiliyor.  

Sivas’ın içme suyunu karşılayan 4 Eylül Barajı da su seviyesinin düştüğü diğer barajlardan yalnızca bir tanesi. Mevsimsel kuraklığın oluşacağını belirten su seviyesi, vatandaşları şimdiden endişelendirmiş durumda. 



“İnsanların doğaya müdahalesinin sonuçları” 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Çifçi ise durumu, “insanın doğaya müdahalesinin sonuçları” şeklinde yorumluyor: “Sıcaklığa bağlı yağış değişiklikleri kuraklığın sebeplerinden biri. İklim değişiklikleri başladı ve sıcaklık da yükseldi. Marjinal yükselmeler yaşanıyor. Sivas’ın 1 senelik ortalama yağış değeri 445 milimetre iken şu anda 431 milimetreye düşmüş durumda. Yer altı sularının amaçsız ve çok fazla kullanımı da etkenler arasında. Sivas’ta son senelerde üretimi artan patates ve şeker pancarı, suyu çok fazla seviyor. Bu da yer altındaki suların çok fazla çekilmesi anlamına geliyor. Bir diğer sebep ise şehrin kuzeyine yapılan dikey yapılar. Bunlar, kuzey rüzgarlarının taşıdığı nemi engelliyor.” 



“Kuraklıkla mücadele konusunda insanlar bilinçlendirilmeli” 

Çifçi: “Kuraklıkla mücadele konusunda insanlar ve özellikle de üretim yapan kişiler bilinçlendirilmeli. Tarımda sulama bilinci oluşturulmalı. Kuraklık hem insanlar hem de hayvanlar ve bitkiler üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Bunu engellemek de bizim elimizde.” 

Yorumlar (0)