Kuleba'dan Antalya'da ilk açıklama: Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukrayna, Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının görüşmesi sona erdi. Üçlü zirvedeki toplantı sona ererken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, basın açıklaması yaptı. Açıklamalarında önemli konulara değinen Kuleba, Rusya'nın taleplerine "Lavrov'un talepleri, teslimiyet listesi gibi" sözleriyle tepki gösterdi.

GÜNDEM 10.03.2022, 13:44 10.03.2022, 14:07
Kuleba'dan Antalya'da ilk açıklama: Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi

Rusya-Ukrayna savaşında 2’nci hafta geride kalırken tarafların üst düzey yetkilileri, savaşın ilk gününden bu yana ilk kez Türkiye’de karşı karşıya geldi. Antalya’da başlayan Diplomasi Forumu vesilesiyle Türkiye’ye ayak basan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğunda yapılan görüşme tamamlandı.

Antalya’daki zirve dünyanın gündemine oturdu

Gerçekleşecek görüşme, dünyanın gündemine oturdu. Yabancı basın üçlü zirveyi manşetlerine taşıdı. Basın, 24 Şubat’tan bu yana ilk kez “üst düzey görüşme” gerçekleşeceğini kaydederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün verdiği “kalıcı ateşkes” mesajının Türkiye’de sağlanıp sağlanamayacağı ise şimdiden merak konusu oldu.

Görüşme sona erdi, bakanlardan açıklamalar

Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü zirvesi sona ererken Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, ayrı ayrı açıklamalarda bulunuyor. İşte iki bakanın açıklamalarından öne çıkanlar...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Savaşı durduramıyoruz"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Antalya'da Türkiye'nin arabuluculuğu ile düzenlenen Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısından sonra açıklamalar yapıyor. 

Kuleba'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Bu toplantı hem zordu hem de kolaydı. Zordu çünkü elimden geleni yaptım. Hedefim en azından diplomatik bir çözümdü. Şu an en trajik durum ise Mariupol'de yaşanıyor. Şehir karadan ve havadan bombardıman altında. Ben de insani bir amaç ve kaygıyla buraya geldim. Hedefim Mariupol'den sivillerin çıkışı için insani bir koridorun kurulmasını sağlamaktı. Fakat ne yazık ki Bakan Lavrov, bu anlamda bir kararlılık sergilemedi, yine de ilgili kişilerle görüşeceğini söyledi. Aynı zamanda biz 24 saatlik ateşkesi de değerlendirdik. Bu konuda herhangi bir ilerleme olmadı. Öyle görünüyor ki farklı karar alıcıların şu anda devreye girmesi lazım. Gayretlerimizi sürdürmeyi kararlaştırdık. Ben yeniden böyle bir formatta görüşmeye hazırım. Bir çözüm çıkacaksa ki inanıyorum dışişleri bakanları konuşursa barışı konuşmaları lazım. Ben de bu doğrultuda, Ukrayna'daki savaşı bitirmek için görüşmeleri sürdürmeye hazırım."

"Çavuşoğlu'na teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu ikili teması kolaylaştırmayı başardı." diyen Kuleba, "Yine Antalya'daki gibi böyle bir formatta buluşmaya karar verdik. Çözüm arama ihtiyacı olursa tekrar buluşmaya mutabıkım. Rusya görüşmeye hazır olduğunda ben de hazır olacağım. Lavrov'un talepleri, adeta teslimiyet listesi gibi." sözlerini kullandı.

Öte yandan "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız." şeklinde konuşan Kuleba, Lavrov'un tavrını eleştirdi ve "Ben bir Dışişleri Bakanı olarak Antalya'ya, karar alabilme yetkisi olan biri olarak çözüm bulmak için geldim. Ama Lavrov yalnızca dinlemek için geldi" açıklamasını yaptı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov: "Müzakerenin yerini alacak bir şey yok"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya'da Türkiye'nin arabuluculuğu ile düzenlenen Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısından sonra açıklamalar yapıyor.

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile konuştuk ve ardından üçlü bir toplantı yaptık. Türk tarafının teklifiyle bu görüşme yapıldı. Sayın Erdoğan'ın, Rusya lideri Putin ile görüşmesi neticesinde bu görüşme kararı aldık. Krizin çözümüne ilişkin her türlü teması destekleriz." diyen Lavrov, "İnsani koridorların günlük olarak açılmasına ilişkin tavsiyemizin hâlâ geçerli olduğunu teyit ettik” sözlerini kullandı.

Ukrayna'ya verilen askeri desteği eleştiren Lavrov, “Ukrayna’ya silah yollayanlar eylemlerinden sorumludurlar. Öte yandan kiralık savaşçıları da burada teşvik edenler sorumlu olacaktır." açıklamasını yaptı.
 


Türkiye’nin tercih edilmesi “büyük harflerle” verildi

Önemli basın organları, Rus Bakan Sergey Lavrov’un Türkiye’yi tercih ettiği yönündeki haberleri en önden verdi. Öte yandan Antalya Diplomasi Forumu kapsamında gerçekleştirilecek olan zirve, 34 ülkeden gazeteciler tarafından takip ediliyor. Hollanda, İsrail, Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere 34 farklı ülkeden gazeteciler Türkiye’ye geldi. Türk basın mensupları arasından da 330 kişi bu zirveyi takip etmek üzere Antalya’da bulunuyor.



Liderin kalacağı otelde güvenlik önlemleri artırıldı

Liderlerin Antalya’da kalacağı otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Drone ile görüntü alınma ihtimaline karşılık pek çok noktaya sinyal kesici gerçekleştirildi. Rus heyetin kalacağı otelin camları kurşungeçirmez camlarla değiştirildi ve demir parmaklıklar takıldı. Rus heyetin villasının 3 katlı ve 4 bin metrekarelik bir alana sahip olduğu öğrenildi.



Önemli zirveye ev sahipliği yapacak salon hakkında

Çavuşoğlu, Kuleba ve Lavrov, bugün öğleden önceki üçlü toplantı için salonda bir araya geldi. Bu salon, G-20 Zirvesi’nde ABD’li Başkan Barack Obama ve Rus Başkan Vladimir Putin gibi dünya liderlerini ağırlamıştı. 

Çavuşoğlu ve Kuleba ilk görüşmeyi gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, üçlü görüşme öncesinde mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşme gerçekleştirmişti.



Yorumlar (0)