Kritik zirve bugün!

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı ve YPG'nin Suriye rejimine bıraktığı bölgeler ele alınacak.

GÜNDEM 22.10.2019, 09:15 22.10.2019, 09:17
Kritik zirve bugün!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'na, Washington ile varılan mutabakat kapsamında verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala kritik bir zirve düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde bugün bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik görüşme öncesi, "Bu seyahatte Sayın Putin ile süreci ele alacak, ondan sonra da atılması gereken adımları inşallah atmış olacağız." ifadesini kullandı. Görüşmenin ana gündem maddeleri Barış Pınarı Harekâtı ile YPG'nin Suriye rejimine bıraktığı bölgeler olacak.

ABD güçlerinin çekilmesinin ardından harekât bölgesi dışında kalan alanların büyük bölümü rejim güçlerinin kontrolüne geçti. Rusya destekli rejim güçleri, Fırat'ın batısında Münbiç'te, doğusunda ise Kobani, Ayn İsa, Tel Tamer, Haseke ve Kamışlı'da bayrak gösterdi. Ankara, 32 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeyi bütün sınır hattı boyunca oluşturmak istiyor.

Önemli açıklamalar geldi 

Kritik zirve öncesi hem Ankara hem de Moskova'dan önemli açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Soçi’de gerçekleşecek temaslarda, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir." ifadesi kullanıldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Uşakov, Erdoğan-Putin görüşmesinde Barış Pınarı Harekâtı'nın ele alınacağını söyledi. Suriye'nin toprak bütünlüğünü tekrar sağlayarak uzun vadeli bölgesel istikrarın mümkün olabileceğini kaydeden Uşakov, harekâta ilişkin Esed yönetimi ile düzenli olarak temas halinde olduklarını da söyledi.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Adana Mutabakatı'nı hatırlattı. Türkiye ile Şam yönetimi arasında diyalog kurulmasının gerekli olduğu bildiren Lavrov, "Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998'de imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dayandırılması gerektiği açık." ifadesini kullandı.

Lavrov, Türkiye ve Suriye'nin gerekli görmesi durumunda Adana Mutabakatı'nda bazı değişiklikler yapılmasına destek vereceklerini de kaydetti.

Yorumlar (0)