Kritik görüşme sona erdi

Doğu Akdeniz'deki gerilimi farklı noktaya taşıyabilecek Akar-Peach görüşmesi sona erdi.

GÜNDEM 07.09.2020, 14:40 07.09.2020, 14:59
Kritik görüşme sona erdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in "Türkiye ve Yunanistan arasında teknik görüşmelerin başlaması için anlaşmaya varıldı" açıklamalarının ardından ilk resmî temas sağlandı.

Türk Hükümeti adına Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile NATO adına NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach, Türkiye Millî Savunma Bakanlığında görüştü.

Görüşmeye ilişkin Millî Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach arasındaki görüşmede başta Doğu Akdeniz'deki gelişmeler olmak üzere, bölge özelinde öteki NATO konuları değerlendirildi.

Akar, Yunanistan'ın aklıselim davranmasını istedi!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach'e, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çağrısının Türk hükümeti tarafından olumlu karşılandığı, diğer ülkelerin de Doğu Akdeniz meselesine aklıselimle ve NATO ittifakının ruhuna uygun yaklaşım sergilemelerinin doğru olacağı belirtildi.

Türkiye'nin "Doğu Akdeniz'de kıyısı olan tüm ülkelerin uluslararası hukuka uygun şekilde haklarını gözeten bir yaklaşımı" desteklediğini vurgulayan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk hükümetinin, sorunların çözümü noktasında uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar, diyalog ve iyi komşuluk ilişkilerine değer verdiğini ifade etti.

Diğer ülkelerden de konuya aklıselim ve ittifak ruhuna uygun yaklaşmaları gerektiğini kaydeden Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan'daki hak, alaka ve menfaatlerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da korumakta kararlı, azimli ve bunu yapmaya muktedir olduğunun altını çizdi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin NATO'daki yükümlülüklerini bugüne kadar eksiksiz yerine getirdiğini de hatırlatarak, bundan sonra da getirmeyi sürdüreceğini dile getirdi.

NATO'nun girişimleri

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçtiğimiz hafta Türkiye ile Yunanistan arasında teknik görüşmelerin başlaması konusunda karar alındığını belirtmiş, açıklamayı Türkiye doğrularken Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis inkar etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i yalanlamasının Atina'nın diyalogdan yana olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yalan söyleyen Yunanistan'ın ta kendisi. Yunanistan'ın NATO'yu yalanlaması ibretliktir." derken, ikinci bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Çavuşoğlu'nun yaptığı gibi Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'i yalanlamıştı.

"Teknik görüşme" ile "siyasi müzakere" kavramlarının birbirinden farklı olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşmadan ziyade teknik görüşme var" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)