Kristersson’a sürpriz hediye! Osmanlı’nın İsveç’e yardımını hatırlattı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine Osmanlı İmparatorluğu’nun İsveç’e yaptığı yardımları hatırlatan tarihi bir belgenin birebir kopya basımını hediye etti.

GÜNDEM 09.11.2022, 15:50 10.11.2022, 05:55
Kristersson’a sürpriz hediye! Osmanlı’nın İsveç’e yardımını hatırlattı

Ülkesinin NATO’ya üyelik sürecini istişare etmek amacıyla Türkiye’ye gelen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Önemli görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kristersson’a sürpriz bir hediye verdi.

“O zaman da arabuluculuk yapıyorduk”

18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, o dönem büyük sorunlarla mücadele eden İsveç’e maddi yardımda bulunmuş, aynı zamanda İsveç-Rusya arasındaki sorunların çözülmesi için de arabuluculuk rolü üstlenmişti. Bu sebeple bir mektup kaleme alan İsveç Kralı, ülkesine yardımlarından ve desteklerinden dolayı memnuniyetini dile getirerek Osmanlı’ya teşekkür etmişti. Kristersson’a bu anlamlı belgenin birebir kopya basımını hediye eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O zaman da arabuluculuk yapıyorduk. Tahıl koridoru için nasıl arabuluculuk yaptıysak, o dönemde de yapmışız” ifadelerini kullandı. 

Kristersson: Tarih tekerrür ediyor

“Tarih tekerrür ediyor” diyen Kristersson’a yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İbret alınırsa tekerrür etmez” şeklinde konuştu. Kristersson ise, “Tamamen katılıyorum” diyerek görüşünü dile getirdi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İsveç Başbakanı Kristersson’a, 1739 yılında iki ülke arasında imzalanan savunma-müttefiklik anlaşmasının bir kopyası da hediye edildi. Hediye takdimi sonrası duygularını paylaşan Kristersson, “Ülkelerimiz bu dönemde düşmana karşı birbirlerini savunmak için bir ahitname imzalamışlardı. Esasında bu ahitnamedeki 5’inci maddenin tam da bugünlere temas eden bir konu olması tarihin bir cilvesidir diye düşünüyorum" dedi.

Yorumlar (0)