Koruma personellerine zorlu eğitim: Dünya standartları üzerinde gerçekleştiriliyor

2 ay öncesinde kurulan Koruma Eğitim Akademisi Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde kursiyerler, yakın koruma olabilmek için 10 haftada 316 saatlik zorlu eğitimler alıyor.

GÜNDEM 05.06.2022, 16:09 05.06.2022, 16:14
Koruma personellerine zorlu eğitim: Dünya standartları üzerinde gerçekleştiriliyor

7 Nisan 2022’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Elmadağ Şehit Mustafa Büyükpoyraz Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğünün kapatılarak yerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığına Bağlı Koruma Eğitim Akademisi Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü açıldı.

Pratik ve teorik eğitim alıyorlar

Koruma eğitimlerine 10 Ağustos 2020 tarihinde başlayan akademide, bu zamana gelene kadar 248'i jandarma personeli toplamda 3 bin 71 kursiyer eğitim gördü.

Dünyada üzerinde bulunan 3 örnekten birisi olan akademi, Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkelere de eğitim desteğinde bulunuyor. Akademi 8. Dönemini gerçekleştirirken 123 eğitmenden eğitim gören 50'si jandarma görevlisi 318 kursiyer, 10 haftada 316 saat pratik ve teorik eğitim alıyor.

49 çeşit farklı konu işleniyor

Eğitimlerde, “atış simülasyon eğitimi ve atış eğitimleri", “davranış analizi”, "VIP önemli kişileri koruma", "güvenlik cihazları ve sistemleri”, “güvenli ve ileri sürüş teknikleri”, "risk analizi ve güvenlik yapılandırması",” yaya ve araçlı koruma uygulamaları”, “İngilizce”, "ilk yardım, protokol ve görgü kuralları" ve "fx tabanca ile senaryolu eğitimler" gibi 49 farklı konularda işleniyor.

Tatbikatlar gerçek hayat gibi kurgulanıyor

Eğitimlerde işlenen senaryoların gerçek hayata en yakın olacak şekilde uygulanması adına simülasyon odaları ve özel parkurlar kullanılıyor.

Simülasyon düzeyinde başarı sağlayanlar poligona geçiyor

Eğitim alan öğrenciler atış konusunda gerçekleştirilen simülasyonu başarı ile geçtikten sonra poligona ulaşarak gerçek mühimmatlarla çalışmaya başlıyor.

Kursta, VIP'i saldırılara karşı kaçırma, bombalı saldırı, araçtan araca tahliye, fren kullanmadan kaçış, önemli kişiye karşı gerçekleştirilen silahlı saldırı ve birden fazla senaryo alanda öğrencilere uygulamalı olarak gösterilerek en güzel şekilde eğitim almaları sağlanıyor.

Sınavı başarıyla geçenler mezun oluyor

Kursun sonrasında gerçekleştirilen sınavda yeterlilik gösterenler, akademiden branşla mezun oluyor.

"Koruma görevi çok önemli ve hassas"

Koruma Eğitim Akademisi Eğitim Koordinatörü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkan Yardımcısı Fikret İşgören, koruma vazifesinin çok önemli ve hassas olduğunu söyledi.

Akademide gösterilen eğitimlerin üst seviyelerde olduğunu dile getiren İşgören, "Dünya ölçülerinin üzerinde 10 haftalık bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Tüm öğrenciler, A'dan Z'ye kadar her manada, her türlü donanımı kullanabilecek şekilde eğitim alıyorlar. Kursiyerlerin hepsini profesyonel olacak şekilde eğitiyoruz. 10 hafta kadar süren eğitimin bitişinde gerçekleştirilen yeterlilik sınavını geçen arkadaşlarımızı ise branşlaştırıyoruz" şeklinde ifade etti.

İşgören, verilen eğitimlerin temel hedefinin, korunan kişiye karşı oluşacak saldırıların önüne geçilmesi ve saldırının bertaraf edilmesi olduğunu vurguladı.

Silah kullanımı için özel eğitim sağlanıyor

Koruma görevlileri açısından atış konusunun çok önemli bir yer kapladığına dikkat çeken İşgören, "Özellikle silahlı saldırı kapsamında düşünecek olursak kursiyerlerimizin önce silah kullanma becerilerini geliştirmek amacıyla simülasyon üzerinden eğitim veriyoruz. Yeterlilik gerçekleştikten sonra poligonlara geçilerek gerçek atış yaptırıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)