Korsan çakar firmaları için uyarı!

Çakar ve tepe lambası gibi uyarı işaretleri satışı yapan bir firmanın yetkilisi, çakar ve tepe lambası için yetki belgesi bulunmasını gerektiğini kaydederek, "Gerekli makamlardan, valilikten plakasını tahsis ettirmesi gerekiyor. Bu da artık günümüzde çok zorlaştığı için bunlar artık basit işler değil. Burada montajı yapsak onu bir saat sonra çevirip cezasını keserler. Bizim mesleğimizde 'korsan' diye adlandırdığımız bazı firmalar var. Bunlar kafasına göre takıp, sökebiliyor." dedi. 

GÜNDEM 23.01.2020, 12:05 23.01.2020, 12:09
Korsan çakar firmaları için uyarı!

Trafikte geçiş üstünlüğü tanıyan çakar lamba düzenlenmesi, 1 Kasım 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Meslek kuruluşları, üniversiteler ve kamudaki genel müdür, daire başkanı, üst yönetici veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullandığı araçlarda "çakar" olarak nitelendirilen ışıklı uyarı işaretlerine yasak getirildi. 

Söz konusu tarihten itibaren araçlara uyarı işaretlerini takan firmalar, çakar lambası taktırmak isteyen araç sahipleri ve sürücülerden yetki belgesi talep etmeye başladı. Yetki belgesine sahip olmayan ve plakasını tahsis ettirmeyen araçlara çakar ve tepe lambası takılmıyor. Fakat hala yasağa uymayan araçlar var. Bazı oto sanayilerde yer alan firmalar, yetki belgesine sahip olunmamasına rağmen araçlara çakar ve tepe lambası takabiliyor.

"Kimliği ve belgesi olmayanlara satışı yasak"

Çakar ve tepe lambası gibi uyarı işaretleri satışı yapan firmanın yetkilisi Hasan Bakar'dan konuya ilişkin önemli açıklamalar geldi. 

Bakar, çakar ve tepe lambası gibi uyarı işaretlerine ilişkin, "Artık isteseler de vermiyoruz. Biz satış yaparken kimlik soruyoruz. Kimlik gösterilmediği sürece bizde satış yasak. Panjur içi çakar lamba tamamen o konuya haiz olan insanlar için geçerli. Onlara veriyoruz. Polis de geliyor, sivil arabada kullanmak için istiyor. O zaten alacak. Panjur içi çakar olayı bitti. Tepeyi kullanıyor. Tepe için de satıyoruz zaten. Polis olduğuna inandığımızda ve kimliğini gördüğümüzde veriyoruz. İsteyenler yok mu? Var. Kimliği ve belgesi olmayanlara satışı yasak." dedi. 

"Ürünler genelde yurt dışından geliyor"

Bakar, yasak olmasına rağmen çakar satışı ve montajı yapanların olabildiğini kaydetti.

İnternet üzerinden de çakar lamba satışı yapıldığını ifade eden Bakar, "Bu işin heveslisi vardır. Onlar takıyordur. Para kazanmak için birileri mutlaka onun montajını yapıyordur. Tabii bu zaman içinde temizlenecek diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bakar, ürünlerin genelde yurt dışından geldiğini aktararak, "Çin'den geliyor. Yerli üretim de var. İnternet satışı da var. Tamamen alıcı ve satıcı arasındaki ilişki. Bizim bildiğimiz bir şey var." diye konuştu.

"Polisin bize ceza uyarısı var"

Kendilerinin kimlik ve belge sormadan satmadığını kaydeden Bakar, "Polisin bununla ilgili bize tembihi var. Siz kimlik sormadan, dışarıdaki kişilere satarsanız, biz bunu tespit edersek ceza alırsınız diye uyarısı var. Biz istemesek de bazı arkadaşlar belgelerini kendileri gösteriyorlar. Biz inanmadığımız kişilere de zaten soruyoruz." dedi.

"Tepe lambalarına geçiş yapıldı"

Diğer bir yetkili Emre Arslan, her gelene çakar lambası takmadıklarını belirterek, "Şu an çakar lambasını bakan, bakan korumaları, polis ve milletvekilleri kullanabiliyor. Sadece şu an alınan kararlarla panjur içi çakarlar sökülüp, tepe lambalarına geçiş yapıldı." şeklinde konuştu. 

"Korsan firmalar kafasına göre takıp sökebiliyor"

Arslan, çakar ve tepe lambası için yetki belgesine sahip olunması gerektiğine dikkat çekerek, "Gerekli makamlardan, valilikten plakasını tahsis ettirmesi gerekiyor. Bu da artık günümüzde çok zorlaştığı için bunlar artık basit işler değil. Burada montajı yapsak onu bir saat sonra çevirip cezasını keserler." açıklamasını yaptı.

"Korsan" olarak nitelendirilen bazı firmaların bulunduğunu aktaran Arslan, "Bunlar kafasına göre takıp, sökebiliyor. Biz geldiğinde polis kimliğini ya da hangi kurumda çalıştığını soruyoruz. Belgesini istiyoruz. Dışarıdan gelip bunu isteyenlere çakar takmıyoruz. Bizim çalıştıklarımız resmi kurumlar olduğu için dışarıdan bir vatandaş geldiği zaman biz hemen vermiyoruz, belge soruyoruz. Çünkü bunu suiistimal eden insanlar var." dedi. 

"Şahsi olarak çakar taktıran zenginler de var"

Arslan, kasım ayından itibaren birçok araçta çakar lambası sökümü yaptıklarını kaydederek, "Nereden baksanız bin 500 araçta söküm yaptık biz. Emniyette de buna dâhil. Belediyeler, şahsi taktıran zengin insanlar var. Bunlardan da söküldü. Uğraşmamak için söküyorlar. Kendi rızasıyla veya ceza kesildikten sonra söktürenler oluyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)