“Koronavirüste vaka artış hızı azalmaya başladı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun ardından vaka artış hızının kısmi kısıtlamayla durduğunun gözlendiğini ve bunun yakında verilerde görülebileceğini kaydetti. Koca eğer istenilen vaka düşüklüğüne ulaşılamazsa tedbirlerin Ramazan’ın ikinci yarısında daha da sıkılaştırılabileceğinin sinyalini verdi.

GÜNDEM 22.04.2021, 18:12 22.04.2021, 18:16
“Koronavirüste vaka artış hızı azalmaya başladı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası vaka sayılarının artış hızında bir azalma görüldüğünü kaydetti.

Bakan Koca, alınmış olan tedbirlerin karşılık bulduğunu ifade ederek, bundan sonraki süreçte de uyumla beraber vaka sayılarının azalacağını düşündüklerini paylaştı.

"Vakalar azalmazsa tedbirler daha da sıkı olacak"

Koca, tedbirlerin gevşetilmesiyle vakaların artış gösterdiğini söyleyerek, tedbirlere dair şunları söyledi:

“Daha hızlı yayılan mutasyonlar ve tedbirlerin gevşemesi sebebiyle vaka sayılarımız hızlı bir tırmanışa geçmişti. İçinde bulunduğumuz haftanın başından beri vakaların artış hızının azalmaya başladığı ve gelecek günler için düşüşe geçeceği öngörülüyor. Vaka sayıları eğer beklenilen düşüşe geçmezse tedbirler sıkılaştırılabilir.

Mutasyonlar vaka artışının hızında etkili ancak hasta etmede de daha güçsüz değil. Ülkemizde en fazla görülen mutasyon İngiliz varyantı olarak bilinen tür. Bu varyant son günlerde ne kadar hızlı bir şekilde virüsün yayıldığını acı bir şekilde bizlere gösterdi. Bununla beraber semptomu olmayan vakaların toplam vakaların içindeki oranında da bir değişiklik yoktur.”

“Yakında Sputnik-V aşısı devreye alınacak”

Bakan Koca açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Sağlık alt yapımızın gücü hasta yükleri artsa dahi şu anda bunu karşılıyor fakat şunu da bilmemiz gerekli: Hiçbir kapasite sınırsız değil. Yayılımı kontrol altına alıp sağlık sistemimizin üzerindeki yükü düşürmek durumundayız. Hastalar iyileşmelerinin ardından yaşamlarına kaldığı yerden devam edebiliyor. Fakat sağlık çalışanlarımız her gün yeni hastalıklarla yeniden mücadeleye başlıyor. Bu yıpratıcı çevrimi kırmak durumundayız.

Aşı programımız Ramazan’da da sürüyor. İftardan sonra aşı olunabilmesi uygulamasıyla aşılar akşam da yapılıyor. Şu anda iki aşı aktif olarak kullanılıyor ve bunların sayısını arttırmaya dair çalışmalar sürüyor: yakında Sputnik V aşısının da devreye alınacağını söylemek istiyorum.

Yerli aşıya ilişkin çalışmalar…

Yerli aşı demek güven ve güç demektir. İnsan denemelerine ilk kez başlanan inaktif aşı adayımız Faz II çalışmasını bitirmek üzere son gönüllerin aşılanması yapıldı ve mayısta da son adım olan Faz III’e geçilecek. Bu dönemde yayın olarak aşılama yapma imkanı da olabilecek. Başka bir önemli aşı adayımız Virüs Benzeri Parçacık aşısıysa Faz I deneylerine devlet hastanemizde başlandı ve şimdiye dek bir sorun olmadan başarıyla görülmeye devam ediyor.

İkinci inaktif aşı adayımızın Faz I klinik aşaması 10 gün önce başladı. Şimdilerde üçüncü inaktif aşının Faz I klinik çalışması Ankara Şehir Hastanesi’nde başlayacak.

Başka bir intranazal sprey olarak uygulanan iki yeni aşı adayı da Faz I çalışmalarına başlama safhasında. Ve son olarak adenövirüs temelli vektör aşımızın da Faz I çalışması için çalışmalar sürüyor. 7 farklı aşı platformuyla ülkemiz kendi gücünü elde etmede önemli adımlar atıyor.”

Yorumlar (0)